Razotkrivamo 6 obmanjujućih marketinških tvrdnji na koje trebate pripaziti

Date:

Neki od tih proizvoda obećavaju stvari koje jednostavno ne mogu ispuniti

Piše:Lucija Sučić za Novi List

Kozmetički proizvodi  i proizvodi za njegu kože dio su multimilijunske industrije ljepote koja iz godine u godinu raste sve više, no s druge strane, zakonske regulative koje se odnose na njih i njihovu kontrolu kaskaju.

Ono o čemu govorimo jest činjenica da unatoč primamljivim pakiranjima, elaboriranim i pompoznim marketinškim kampanjama i oglasima, neki od tih proizvoda obećavaju stvari koje ne mogu ispuniti, dok ih zakon uopće ili pak u vrlo labavom opsegu regulira.

Kao rezultat, na policama trgovina nalaze se kreme koje obećavaju veći hidrataciju, brisanje bora, ili pak puderi nakon kojih će koža izgledati glatko i bez ikakvih nepravilnosti.

Mnogo se marketinških kampanja oslanja na emocije kupaca i njegovo identificiranje s problemom za koji proizvod obećava rješenje, a danas pričamo upravo o njima.

Donosimo nekoliko najčešćih marketinških tvrdnji i razotkrivamo što one zapravo znače te što trebate znati prije nego se odlučite za kupovinu nekog proizvoda koji je ukrašen njima!

“Botanical”

Ova tvrdnja ne mora značiti da je proizvod u većini ili pak čitavog svog sastava biljnog porijekla, već jednostavno može značiti da je samo jedan ili pak nekoliko sastojaka dobiveno iz biljke.

To također može značiti da je nešto u proizvodu sintetičko, ali djeluje slično kao sastojak biljnog podrijetla, što je tvrdnja koja cilja na emocije, pogotovo onih koji žele “prirodnu” kozmetiku i proizvode za njegu kože, kose i slično.

Također, nije niti svaki biljni sastojak siguran za korištenje, jer neki sastojci biljnog podrijetla mogu izazvati teške reakcije kod osoba s alergijama.

“Patentirana tehnologija”

Radi se o strategiji određenog brenda u isticanju na tržištu, te se time najčešće žele istaknuti od ostatka konkurencije.

Jedinstveno ne znači nužno bolje ili čak učinkovito!

“Instant rezultati”

Ima proizvoda koji mogu pokazati brze i privremene efekte, no kada razmislimo, od proizvoda ne želimo kratkotrajan rezultat, već onaj dugoročan.

“Maksimalna snaga”

Ovo se odnosi na proizvode koji u sebi sadrže veću koncentraciju aktivnog sastojka od uobičajenih jačina, no to se ne znači da taj proizvod doista ima najveću dostupnu snagu.

Ova tvrdnja često vodi u zabludu jer često za sobom povlači konotaciju da visoka jačina znači odmah i veću učinkovitost, što ne mora biti tako, niti taj proizvod ne mora sadržavati toliko visok postotak.

“Medicinska” ambalaža

Dizajn pakiranja također igra veliku ulogu, te često cilja na kreiranje mišljenja da kada kupci ugledaju proizvod u ambalaži koja izgleda “ozbiljno” ili “medicinski” poput nekog lijeka, da je automatski legitimniji.

To može sugerirati da taj proizvod ima formulu jačine one kakva se daje na recept, iako se prodaje u slobodnoj prodaji, što je još jedan od marketinških trikova.

“Za sve tipove kože”

Ova tvrdnja rijetko kad je istinita, jer je gotovo pa nemoguće postojanje proizvoda koji će svakom tipu kože odgovarati. Koliko je realno da će jedna krema pasati i osobama s masnom, suhom i miješanom kožom?

Generalni je savjet da prije kupovine proizvoda pročitate popis sastojaka te da se o istima educirate kako biste bili sigurni da kupujete proizvod koji će vam odgovarati, te da na kraju dana znate točno što kupujete.

Izvor:Novi list

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...