ZHŽ: Roditelji uz prosvjetare, djeca još uvijek u kućama

Vlada Zapadno-hercegovačke županije ponudila je Sindikatu osnovnog obrazovanja povećanje plaće od deset posto odmah, te povećanje od još pet posto od lipnja ove godine.

Jučer je povodom štrajka u kojemu su od 9. siječnja prosvjetari ove županije, organiziran sastanak predstavnika Vlade ZHŽ-a i Vijeća roditelja Gimnazije Fra Dominik Mandić u Širokom Brijegu.

Učitelji poput roditelja

Razgovarano je o problemima u obrazovanju i načinima na koji bi se oni riješili na zadovoljstvo svih strana, ali bez konkretnih obećanja od strane Vlade. Roditeljsko vijeće dalo je potporu prosvjetnim djelatnicima, ističući kako je stup svakog društva je kvalitetno obrazovanje, a ono počiva na kvalitetnom radu prosvjetnih djelatnika. Njihova profesija je najvažnija za jedno društvo. 

– Oni uvode našu djecu u svijet prenoseći im znanja i vještine, kako bi se dalje usavršavali i bili samostalni u svojim životima. U današnjem vremenu, može se reći da učitelji, nastavnici i profesori provode duže vremena s našom djecom od nas samih, jer smo zauzeti svojim obvezama. Velika većina njih vole i cijene našu djecu i kao roditelji ih ne možemo zanijekati u njihovom trenutku potrebe i reći da im je trenutna plaća dovoljna da prehrane svoje obitelji i školuju svoju djecu. Prosvjetni djelatnici moraju uživati određeni ugled u našem društvu, zbog odgojne i obrazovne uloge u životima naše djece. Ako djeca vide da se nastavnik ili profesor ne uvažava u društvu, kakva će biti njihova motivacija za učenjem, kako će se to odraziti na njihovo ponašanje i disciplinu u učionici, kako će uvažavati profesore kao osobe od autoriteta, kakva će biti njihova želja da idu njihovim stopama i budu budući nastavnici i profesori? Znamo svi odgovore na ova pitanja, zato zaustavimo daljnju eroziju društva. Ovo je važan segment, navedeno je.

Uvjeti

Vjeruju i kako bi udovoljenje zahtjevima prosvjetnih djelatnika, kroz ostvarivanje njihovih materijalnih prava, značajno pridonijelo stjecanju percepcije uvažavanja njihove profesije u sveopćoj javnosti, uključujući i djecu.

– Ako je štrajk cijena da ih više neće biti u budućnosti onda neka bude tako. Ako nakon izgubljenih mjesec dana vratimo djecu u školske klupe, a stanje ostane neriješeno i za neko vrijeme opet budemo imali štrajk, jer je netko nekome nešto obećao, a nije dosljedno ispunio, onda nismo za tu opciju. Mi jednostavno ne možemo proživljavati nove štrajkove. Ni mi, ni naša djeca nismo krivi što se nastava ne održava, smatrajući da bi bilo kakav vid nadoknade nastave koji bi produljio školsku godinu, ukrao djeci vrijeme s obitelji i prijateljima, vrijeme Uskršnjih blagdana ili vikenda bio apsolutno neprihvatljiv. Smatramo da je puno bolje optimizirati nastavno gradivo i završiti školsku godinu u predviđenim okvirima. Apeliramo na zdrav razum i savjest svih strana da se ovo stanje napokon okonča i da se djeca vrate u školske klupe, poručili su.

Podsjećamo, od 9. siječnja u generalnom štrajku su prosvjetari zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju ZHŽ-a. Razlozi štrajka su nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, kao i izostanak povećanja plaća uslijed visoke stope inflacije.

– S našim plaćama na poskupljenja kojima smo svjedoci ne možemo živjeti normalno. Odgovornost je na Ministarstvu obrazovanja, a nikako na nama, roditeljima ili na djeci. Ministrica Mikulić je godinama probleme gurala pod tepih, pa smo došli tu gdje smo danas, kazala je nedavno Ivona Glavaš iz Sindikata srednjih škola.

Sindikat ponudio tri modela da bi se riješio problem, kao i da i dalje ostaju otvoreni za pregovore.

– Ipak pod uvjetom da druga strana ne bude isključiva. Znači kompromis, dijalog, zajednički model, poručila je Glavaš.

Izvor:Dnevni.ba

Hercegovka.net

Odgovori