Zatvoren 24. Mediteran Film Festival

Date:

Projekcijama filmova „Naš Mali“, redateljice Ivane Guberina, i „Stigme“, redatelja Zdenka Jurilja, zatvoren je 24. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo velikom posjećenošću što se može pripisati rekordnom broju filmova domaćih autora, ali svakako i izvrsno složenom programu dokumentaraca u konkurenciji koji su pristigli iz svih krajeva Mediterana.

– Ovu godinu smo potvrdili kako se može raditi film u Hercegovini, a za sljedeću, kada slavimo jubilej, pripremamo i obećavamo jedan veliki spektakl – rekao je producent festivala Robert Bubalo i zahvalio posjetiteljima, pokroviteljima i svima koji su podržali MFF.

U proteklih pet dana u dvorani kina Borak u Širokom Brijegu u raznim filmskim programima prikazano je 50 filmova, priopćili su organizatori.

Dokumentarni film „Između revolucija“, rumunjskog redatelja Vlada Petrija, odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film „Pogled“, španjolskog redatelja Alberta Baldinija, dok je publika najboljim proglasila film „Zlaćani pijesak“, francuskog redatelja Francisa Del Ria.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima „Sveta obitelj“, španjolskog redatelja Borje Alcalde, i filmu „Moćna Afarin: U vrijeme poplave“, grčkog redatelja Angelosa Rallisa, te filmovima „Prisjećanje – Meditacija o Triptihu“, domaće redateljice Amre Hećo, i „Shirampari – nasljeđe rijeke“, španjolske redateljice Lucie Florez.

Po prvi puta na MFF-u, u suradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH, dodijeljena je i nagrada „Best Camera“. Ovo priznanje žiri je dodijelio filmu „Moćna Afarin: U vrijeme poplave“, redatelja Angelosa Rallisa, dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji otišlo u ruke snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu „Valerija“, hrvatske redateljice Sare Jurinčić.

Festival je otvoren igranim filmom „Stigme“, redatelja Zdenka Jurilja, a veliko zanimanje publike pobudili su i dokumentarci „Kipar iz Graba“, Tomislava Topića, te „Zidine“, autora Ive Čolaka i Marka Mikulića.

U programu „Domaćih autora“ prikazani su i kratki dokumentarci, animirani filmovi i dokumentarno igrani film „Tihi skitnica“, redatelja Zdenka Jurilja.

Uz navedeno, organizatori su prikazali i dokumentarce iz programa „U fokusu“, domaća remek djela bh. kinematografija, kao i filmove za djecu u programu „MFF Fora“, piše FENA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...