Zašto žene u perimenopauzi ne bi trebale koristiti Intermittent Fasting?

Date:

Dijeta s povremenim postom (eng. “Intermittent Fasting”) trenutno je u trendu, no definitivno nije dobro rješenje za one žene koje se nalaze u perimenopauzi.

Posljednjih godina jedna od najpopularnijih dijeta postao je takozvani IF iliti Intermittent Fasting. Engleski je to naziv za dijetu koja od osobe traži da posti kroz veći dio dana, kako bi se smanjilo vrijeme raspoloživo za konzumiranje hrane i povećali izgledi za ostvarivanje kalorijskog deficita.

Postoje različite ideje kako bi trebala izgledati dijeta s povremenim postom, s tim da dominira ona koja traži od tebe da 16 sati postiš, a onda sve svoje obroke rasporediš u sljedećih 8 sati.

Pobornici ovog pristupa tvrde da se na taj način organizam čisti od toksina, a pritom se i ubrzava metabolizam. Šanse za razumnim unosom kalorija također bi trebale rasti.

Pa iako još uvijek nema dovoljno kvalitetnih znanstvenih istraživanja koja podupiru ovu dijetu, istina je da je nekima upalio ovaj režim prehrane i dao željene rezultate. Međutim, mnogi su i doživjeli vrlo brzo mentalno pucanje zbog kojeg bi odustali, dok je dio ljudi dodatno pogoršao kvalitetu svoje prehrane, trpajući u sebe bilo što u onih 8 sati kada je dopušteno jesti.

A ovakav tip dijete može biti posebno negativan za žene, pogotovo one koje prolaze kroz perimenopauzu. Uz dijetu s postom ne samo što bi mogli izostati željeni rezultati, već bi moglo doći do još većeg debljanja, kao i do ogromnog rasta razine stresa…

Striktna dijeta koja ne uzima u obzir rad hormona

Žene u perimenopauzi prolaze brojne promjene. To je završno razdoblje plodnosti u kojem se tijelo polako priprema za menopauzu, odnosno doba u kojem jajnici više ne izvršavaju svoju funkciju.

Perimenopauza se javlja 5 do 10 godina prije menopauze, a obilježavaju je promjene u proizvodnji hormona, što dovodi do nepravilnosti u duži menstrualnog ciklusa. Hormoni dovode i do valunga iliti valova vrućine, kao i do učestalog mokrenja i nadutosti. Vaginalna suhoća i smanjenje libida također se javljaju, a tu su i glavobolje, poteškoće sa spavanjem i promjene raspoloženja.

Nema sumnje, zbog svega što se događa u njezinom tijelu žena je u perimenopauzi pod velikim stresom. I onda joj još netko naredi da mora postiti čak 16 sati u komadu svakog dana, kako bi održavala tjelesnu težinu pod kontrolom.

A baš u perimenopauzi postaje teže održavati težinu, jer metabolizam usporava. Masnoća se pak počinje nakupljati u području trbuha, duboko uvučena među organima. To su uvjeti u kojima treba posebno paziti na prehranu pa ako tražiš od vlastitog organizma ekstreme, mogu se javiti tri različita ozbiljna problema…

Dijeta koja vodi u lošu prehranu i rast stresa

Zbog intenzivnih hormonalnih promjena na svakodnevnoj bazi, Intermittent Fasting iliti dijeta s povremenim postom kod žena u menopauzi izaziva simptome hipoglikemije, odnosno nedostatka šećera u krvi. To dovodi do glavobolja, gubitka koncentracije pa i ruka koje se tresu. Dolazi do psihičke iritacije zbog osjećaja gladi, što utječe na kvalitetu života, kako na poslu, tako i u slobodno vrijeme.

Ovakva dijeta zatim obično dovodi do potpuno nezdrave prehrane u onim satima u kojima je unos kalorija dopušten. To može biti trpanje velikih količina industrijski obrađene hrane, što će dovesti do debljanja bez obzira na sate i sate posta. A postoje i žene koje odlaze pod stresom perimenopauze u drugu krajnost pa uopće više ne jedu, što dovodi do manjka energije, lošijeg rada mozga, dehidracije, gastritisa pa i gubitka kose, uz još veće turbulencije u radu hormona.

I da, tu je stres koji pod utjecajem ove striktne dijete ubrzano raste. To usporava metabolizam i čini održavanje težine još zahtjevnijim, a utječe i na kvalitetu sna. Tada vrlo lako dolazi do mentalnog pucanja i potpunog odustajanja od održavanja vlastite težine. Slijedi drastično debljanje, što ne samo što utječe na liniju, već i značajno pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

U svakom slučaju, Intermittent Fasting nije dobra ideja u perimenopauzi, jer ovo komplicirano razdoblje života žene čini pretjerano stresnim. Što je najgore, uopće ne jamči poboljšanje kvalitete prehrane niti nudi pozitivan utjecaj na dugoročnu vitalnost.

S druge strane, uravnotežena prehrana kombinirana s redovitom tjelovježbom puno je bolja opcija za ženu koja prolazi kroz hormonalne promjene. Ravnomjerni unos hrane bogate nutrijentima kao što su proteini, zdrave masti, vitamini, minerali i vlakna zlata vrijedi, pogotovo ako ti je cilj minimalizirati negativan utjecaj hormona na tvoju svakodnevicu.

Redoviti treninzi izbacit će pak stres i poboljšati raspoloženje, a sa sobom donose i bolju kvalitetu sna, kao i više energije. Sve to na kraju pozitivno utječe i na metabolizam te omogućuje kvalitetno oblikovanje onih dijelova tijela koji su u perimenopauzi kritični, poput područja trbuha.

Sve u svemu, umjeren pristup vođen prokušanim formulama iz fitnesa i nutricionizma najbolje je rješenje za žene u menopauzi. To je nešto što možeš samostalno ostvariti, uz malo truda, discipline i donošenja razumnih odluka.

A ako nemaš potrebno znanje za osmisliti jelovnik koji će ti pomoći održati vlastito zdravlje niti se razumiješ u tjelovježbu, tada svakako razmisli o individualnom coaching programu, osmišljenom za žene tvoje dobi.

Baš takav program te čeka kod nas, specijaliziran za žene na ulazu u menopauzu. Radi se o usvajanju životnih navika koje pomažu ublažiti ili potpuno anulirati neugodne tjelesne i mentalne promjene, tipične za ovo razdoblje života.

Vježbe prilagođene tebi i tvojim mogućnostima, snažna mentalna podrška, vrijedni savjeti o prehrani. To je ono što ti možemo ponuditi, s ciljem da perimenopauza prođe što bezbolnije. U svakom slučaju, ako te zanima što smo za tebe pripremili, obavezno se javi i ubrzo dobivaš jasan i konkretan plan rada na vlastitom zdravlju, piše Budifit.net

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...