Zašto sibirski limun ne cvate

Sibirski limun (Poncirus trifoliata)

Sibirski limun (Poncirus trifoliata) je vrsta biljke citrusa koja je prvi put otkrivena u Kini prije više od dvije tisuće godina. U kineskoj medicini listovi, cvjetovi i plodovi koristili su se za liječenje upala i prehlada. S vremenom se ova vrsta citrusa proširila diljem Europe i Amerike, gdje je poznata kao grmoliki citrus. Dobro se prilagođava različitim klimatskim uvjetima, zimi zahtijeva zaklonjen i sunčan položaj. U hladnijim krajevima može se uzgajati u svijetloj prostoriji. Raste kao listopadni i bodljikavi grm, odnosno stablo visine do 1,5 metara. Plodovi su mu karakteristične arome, ljutkastog i kiselkastog okusa. Tek uzgojena mladica sibirskog limuna vrlo je fleksibilna, pa izdanak treba fiksirati, što će učvrstiti njegov položaj. Kada su temperatura, vlaga i svjetlost optimalni, tada će niknuti puno pupova. Sibirski limun razlikuje se od ostalih vrsta citrusa jer je listopadni grm, a miris mu je slabiji u odnosu na druge vrste citrusa. Cvjetovi su bijele boje i nisu slični drugim vrstama citrusa. Plodovi su sfernog oblika, ali nisu toliko sočni. Imaju deblju kožicu, a plod sadrži dosta sjemenki.

Kako uzgojiti sibirski limun

Kada je riječ o sibirskom limunu, on ima niz jedinstvenih karakteristika koje ga čine vrlo zanimljivim. Biljka pokazuje visoku otpornost na mraz. Također može preživjeti u hladnijim klimatskim uvjetima što ga čini vrlo popularnim u područjima s hladnijim zimama. Uzgoj ove biljke ne zahtijeva posebne vještine i znanja jer dobro podnosi različite klimatske uvjete. Razmnožava se sjemenom ili reznicama. Najbolje ju je saditi u jesen. Uzgoj je moguć i kod kuće u zatvorenom prostoru. S obzirom na to da sibirski limun voli jaku svjetlost, potrebno je odabrati takvo mjesto u domu. Prilikom uzgoja potrebno je koristiti drenirano tlo, odnosno mješavinu pijeska i zemlje. Redovito zalijevanje je posebno važno u razdoblju aktivnog rasta. Tlo mora biti vlažno, ali ne premokro jer može doći do truljenja korijena. Redovita gnojidba je važna za održavanje dobrog rasta biljaka. Sibirski limun se može orezivati tako da se formira grm i uklone oštećene grane, a to je najbolje učiniti dok biljka miruje. Kada se ova vrsta limuna uzgaja u zatvorenom prostoru, nije mnogo izložena štetočinama.

Zašto sibirski limun ne cvjeta?

Kod uzgoja sibirskog limuna mogu se pojaviti problemi vezani uz opadanje lišća, sušenje biljke ili nedovoljno svjetla. Ako se pitate zašto sibirski limun ne cvjeta, u prve tri do četiri godine mladica raste vrlo sporo. U tom razdoblju ne daje plodove. Nakon tog razdoblja počinje brz i aktivan razvoj grma, formiranje cvjetova i plodova. Pupoljci cvjetaju od travnja do svibnja, odnosno gotovo dva mjeseca prije nego što se pojave listovi. U proljeće su cvjetovi ove biljke mirisni, rastu pojedinačno, a vrlo rijetko u paru. Ako biljka ne cvate i ne daje ploda, uzrok mogu biti neadekvatni uvjeti uzgoja. Potrebno je osigurati da sibirski limun dobije dovoljno sunčeve svjetlosti, kao i odgovarajuće gnojivo. Međutim, ako neki cvjetni pupovi otpadnu, to je obično zbog neodgovarajućih temperaturnih uvjeta. Presađivanje sadnice može poremetiti korijenski sustav, a najmanja oštećenja utjecat će na daljnji rast. Vanjsko mjesto uzgoja mora biti jako osunčano, jer o jakom svjetlu ovisi cvjetanje grma.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori