Zašto je voda važna za živa bića

Date:

Zašto je voda važna za živa bića i koju svrhu ima

Živim organizmima treba voda da bi preživjeli i to je prvi i najbitniji razlog zašto je voda važna za živa bića. Mnogi znanstvenici čak vjeruju da ako postoji ikakvo vanzemaljsko područje, voda mora biti prisutna u njihovom okruženju. Svi organizmi ovisni o kisiku trebaju vodu da bi pomogli u procesu disanja. Neki organizmi, poput ribe, mogu disati samo u vodi. Ostali organizmi zahtijevaju vodu da razgradi molekule hrane ili generira energiju tijekom procesa disanja. Voda također pomaže mnogim organizmima da reguliraju metabolizam i otapa spojeve koji ulaze u ili izlaze iz tijela. Zašto je voda važna za živa bića kao otapalo? Voda privlači i pozitivne i negativne ione, zbog prirode kemijskih veza u vodi. Dakle, pozitivni ioni privlače kisik u vodi, dok negativni ioni privlače vodik. To omogućuje vodi da otopi spojeve važne za preživljavanje, poput glukoze prikupljene unosom hrane. Regulacija temperature vitalna je za kemijske reakcije važne za staničnu aktivnost, poput staničnog disanja. Enzimi ili proteini koji djeluju kao katalizatori za pokretanje kemijskih reakcija osjetljivi su na toplinu i djelovat će samo na određenim temperaturama. Voda ima visoki specifični toplinski kapacitet, što znači da joj je potrebno puno topline da povisi temperaturu. Dakle, voda apsorbira puno topline bez povišenja temperature organizma. To sprječava da se enzimi pregriju i propadnu.

Zašto je voda važna za živa bića i njihov metabolizam

Voda kao metabolit jako je važna stavka kod toga zašto je voda važna za živa bića. Zbroj kemijskih reakcija u organizmu naziva se metabolizmom. Voda je metabolit ili kemikalija koja sudjeluje u reakcijama. Na taj je način neophodno za daljnji opstanak biljaka i životinja. U biljkama voda pomaže u fotosintezi, procesu kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u hranu. Tijekom prve faze fotosinteze voda se dijeli na atome vodika i kisika. Kisik se ispušta u atmosferu, dok se vodik koristi u ostatku kemijske reakcije za proizvodnju glukoze za hranjenje biljke. Zašto je voda važna za živa bića? U životinja voda pomaže u disanju. Voda pomaže cijepanju adenozin trifosfata (ATP) na adenozin difosfat (ADP) i fosfornu kiselinu. Stanična energija se oslobađa kao nusprodukt ovog procesa. Stvaranje vode iz kisika i osiromašenog vodika također izbacuje otpadne tvari iz tijela nakon završetka ciklusa disanja. Organizmi na bazi vode, poput ribe, trebaju vodu da dišu, izravno udišući kisik otopljen u vodi. Bez opskrbe vodom ne bi mogli pristupiti kisiku i ugušili bi se. Voda također pomaže izolirati životnu sredinu za ove organizme. Kad je vodeno tijelo dovoljno duboko, voda održava ribu toplom tijekom zimskih mjeseci, čak i kada se led stvara na površini vode.

Zašto je voda važna za živa bića i koja su njena fizička svojstva

Zašto je voda važna za živa bića i koja su njena fizička svojstva? Raspon temperatura pri kojima voda ostaje tekuća prilično je velik u usporedbi s većinom ostalih uobičajenih otapala. Primjerice, na razini mora metan se smrzava na -182 Celzija i vrije na -162 C (raspon od 21 C), a amonijak smrzava na -78 C i vrije na -34 C (raspon od 44 C), a voda se u međuvremenu smrzava na 0 C i vrije na 100 C (raspon od 100 C). To znači da je raspon temperatura tamo gdje je voda tekuća više nego dvostruko veći od raspona amonijaka i gotovo pet puta veći od raspona metana. Voda ima visoku površinsku napetost. To znači da se molekule na površini vodenog tijela međusobno privlače i međusobno drže. To možete i sami vidjeti tako da čašu vodom napunite do vrha s vrhom, a zatim vidite koliko još kapi vode možete u nju unijeti. Iznenadit ćete se kad ustanovite da u čašu zapravo možete unijeti malo više vode! Visoka površinska napetost vode također je razlog zašto se neki insekti, poput vodenih koraka, mogu kretati po vrhu vode, a da u nju ne potonu. Također je povezano s nečim što se naziva “kapilarno djelovanje”, što mnoge biljke koriste za izvlačenje vode iz zemlje protiv gravitacije. Zapravo je rijetko da je otapalo gušće poput tekućine nego kao krutina. Znamo za druge elemente i molekule koji su gušći poput tekućina, ali daleko je češće da čvrsti oblik tvari bude gušći. Zašto je voda važna za živa bića i koju ulogu ima kisik? Kisik je član skupine elemenata poznatih kao „obitelj kisika“ (koja se ponekad naziva i halkogeni). To su elementi u periodnom sustavu koji su u skupini 16 (okomiti stup koji započinje kisikom i spušta se). Uključuju kisik (O), sumpor (S), selen (Se), telur (Te) i polonij (Po). Svi ti elementi mogu tvoriti veze s dva atoma vodika. Međutim, niti jedan drugi halkogen ne dolazi blizu kisika u njegovom velikom rasponu temperatura, gdje je on tekućina. To je zato što je kisik puno elektronegativniji (mnogo je pohlepniji za elektrone) i čini daleko polarniju molekulu od ostalih. Ta veća polarnost dovodi do jačeg veza vodika i većeg raspona temperatura tekuće vode.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

NAJKREATIVNIJI ŠTAND Lampe ovog Hercegovca mame poglede na ovogodišnjem sajmu

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, prema službenim informacijama, predstavlja se...

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u...

Izaslanstvo HSS-a odalo počast žrtvama u Trusini

U Trusini kod Konjica jučer je obilježena 31....