Zašto je maslinovo ulje zdravo

Date:

Što je maslinovo ulje?

Maslinovo ulje se proizvodi prešanjem ploda masline i odvajanjem ulja. Svojstva ovise o području, načinu uzgoja maslina, vremenu berbe i sorti. Spada u glavni sastojak mediteranske kuhinje. Njegova uporaba seže još u doba starih Grka i Rimljana. Danas je ovo ulje vrlo popularno i koristi se u mnogim jelima. Možemo ga definirati kao prirodno ulje dobiveno postupkom prešanja, odnosno mehaničkog cijeđenja – cijeđenja ploda masline. Na taj način se dobiva žućkasto zelena tekućina u prirodnom stanju, bez ikakvih dodataka i bez kemijske obrade. Okus mu ovisi o vrsti masline, a može varirati od blagog do gorkog. Prema načinu dobivanja i proizvodnje dijeli se na: prirodno ekstra djevičansko, rafinirano i maslinovo. Poznato po svom bogatom okusu i blagodatima za zdravlje, ekstra djevičansko ulje ima sljedeće učinke: štiti od kancerogenih tvari, ublažava upale, djeluje antibakterijski i antivirusno, jača imunitet, omekšava kožu. To je najbolja vrsta maslinovog ulja. Rafinirano ulje smatra se izvrsnim u prevenciji raka debelog crijeva. Maslinovo ulje je ulje dobiveno od ostataka tiještenja maslina. Spada u najjeftinija maslinova ulja koja se mogu naći na tržištu.

Zašto je maslinovo ulje zdravo

Poznato je da visokokvalitetna vrsta maslinovog ulja ima mnoge zdravstvene prednosti za naše tijelo. Oleinska kiselina sadržana u maslinovom ulju djeluje kao antioksidans, smanjujući loš kolesterol koji uzrokuje arteriosklerozu. Zbog povećanja lošeg kolesterola, prehrambenih navika i stresa, krvne žile starenjem postupno postaju krte i začepljene. Tada srce ne može pumpati dovoljnu količinu kisika i hranjivih tvari u tijelo. Smatra se da sastojci maslinovog ulja zaustavljaju starenje krvnih žila i sprječavaju nastanak raznih bolesti povezanih s načinom života poput infarkta miokarda. Korištenje maslinovog ulja potiče razvoj metabolizma kod djece. Izvor je vitamina E koji je vrlo važan za starije osobe. Maslinovo ulje ima važnu ulogu u jačanju strukture kostiju i balansiranju razine kolesterola u tijelu. Oil pulling metoda sprječava razvoj bakterija koje uzrokuju loš zadah, djeluje protiv virusa prehlade i gripe. Maslinovo ulje potiče rad crijeva što utječe na njihovo ubrzanje pražnjenja. Također omekšava tvrdu stolicu i olakšava izlazak, što pomaže u ublažavanju zatvora. Stručnjaci navode da korištenje maslinovog ulja može dati dobre rezultate kada se koristi u procesu mršavljenja.

Koje dobrobiti nudi maslinovo ulje?

Zašto je maslinovo ulje zdravo? Kada je riječ o nutritivnoj vrijednosti maslinovog ulja, ono sadrži vrlo malo zasićenih masti. Jedna žlica maslinovog ulja sadrži 120 kalorija, 14 g masti, 10 g mononezasićenih masnih kiselina, 1,5 g polinezasićenih masti. Konzumacijom maslinovog ulja tijelo prerađuje vitamine topive u mastima. S obzirom da je ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato polifenolima, možemo vidjeti njegovu učinkovitost u borbi protiv dijabetesa, demencije i srčanih bolesti. Poznato je da ljudi koji slijede zdravu prehranu i konzumiraju ovu vrstu ulja imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Bogata je mononezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo važne za zdravlje srca i učinkovite su u održavanju razine šećera u krvi. Osim hranjivosti, ova vrsta ulja je vrlo korisna za suhu kožu jer vitamin A učinkovito posvjetljuje strije i djeluje protiv stvaranja bora. Blagotvoran je i za kosu jer smanjuje suhoću, sprječava gubitak i potiče rast kose.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...