Zašto je dobar čaj od komorača

Date:

Čaj od komorača nije dobar samo za bebe koristi i odraslima

Komorač je doslovno hrana koja je i lijek, a čaj od komorača nije dobar samo za bebe koristi i odraslima na isti način kao i maloj djeci smruje kolike i grčeve u crijevima. komorač ima i protupalno djelovanje, smanjuje nadutost, pomaže kod menstralnih tegoba, jača imunitet, a pomaže i kod nesanice. Čaj se može spravlja sjemenki, lišća ili gomolja biljke, a jemenke se koriste i kao začin u slanim i slatkim jelima (zbog mirisa nalik anisu).

Komorač se dodaje varivima i drugim jelima od namirnica koje napuhavaju (grahorice, mahunarke, kiseli kupus, grah, grašak) jer su ta jela uz komorač probavljivija i smanjuju nadutost. Ljudima koji imaju kronične probavne tegobe čaj od komorača je najbolji saveznik, naročito kod proljeva, crijevnih grčeva i iritabilnog crijeva. Niska kaloričnost i bogatstvo nutrijenata u svim dijelovima ove biljke, komorač preporučuju i u dijetama za mršavljenje, bilo kao hranu ili kao napitak, jer su neka istraživanja otkrila da komorač smanjuje i apetit.

Kako čaj od komorača pomaže kod mršavljenja

U ljekovite svrhe se preporučuje koristiti samonikli komorač, jer se vjeruje da ima jače djelovanje od uzgojenog komorača. Za mršavljenje su je koristili još Stari Grci koji su komorač, koromač, morač, slatki kopar, primorski kopar zvali “marathon” izvedenu iz riječi “mariano” koja znači mršaviti, oni su znali tajnu moć ove biljke. Kako čaj od komorača pomaže kod mršavljenja, lako, postupno i zdravo, nekoliko mjeseci kontinuirano pijte četiri šalice ovog čaja na dan i rezultati će vas iznenaditi.

Osobe koje ne vole čajeve izbjegavat će i čaj od komorača, ali mogu dobro osušene sjemenke komorača samljeti u mlincu za kavu, dobiveni prah spremiti u čisu staklenku i četiri puta dnevno uzimati jednu žličicu praha od komorača (količina otprilike dvije kapsule) s vodom ili sokom. Komorač u prahu se dodaje i u umake, paste i neke napitke. Komorač se koristi u cijelom svijetu kao hrana, začin ili lijek, a doslovno raste posvuda oko nas kao Božji dar ljudima.

Čaj od komorača nema nuspojava niti kontraindikacija

Komorač smanjuje kolesterol i luva srce i krvne žile, liječi upale, ublažava simptme kod svih infekcije, pomaže kod klimakteričnih tegoba, čuva zdravlje očiju, uklanja loš zadah, smiruje probavne tegobe, pospješuje stvaranje mlijeka kod majki koje doje, a bebe koje sisaju takvo mlijeko imaju manje grčeva. Čaj od komorača nema nuspojava niti kontraindikacija, ne možete se njime predozirati, dakle smatra se posve sigurnim za upotrebu od rane dojenačke dobi do duboke starosti i nema nikakvih ograničenja.

Čaj od komorača za male bebe je doziran i prodaje se kao bebi čaj. To je zato jer komorač sadrži fitoestrogene koji na bebe ipak mogu djelovati, ali zato ga često i zovo ženskom biljkom koja pomaže kod menstrualnih bolova i kod tegoba u menopauzi. Kod probavnih tegoba čaj se pije nakon jela, kod ostalih tegoba ritam uzimanja određujete sami. Komorač djeluje i protiv akni, ali ljeti može povećati fotoosjetljivost kože, pa ga pijte kada ne idete na sunce.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...