Zaštitite od prevara prilikom promjene kuna u eure

Promjena valute, jeste li se informiralii, jeste li spremni za euro

Na državnoj razini je sve učinjeno, od 01.01.2023 ćete dobivati plaće, mirovine, stipendije i honorare u eurima i vi ćete sve robe i usluge plaćati eurima. Velika je stvar promjena valute, jeste li se informirali, jeste li spremni za euro, jer najveću promjenu treba napraviti u glavi da bi bili spremni na preračunavanja u hodu. Od prvog siječnja 2023 svi bankomati bi trebali biti spremni za podizanje gotovine u eurima, pa kune zaboravite.

Višak kuna trebate potrošiti do 15.01.2023. jer samo još dva tjedna u siječnju možete plaćati robe i usluge kunama. Ako su vam kune na bankovnom računu u boljoj ste poziciji jer će automatskom konverzijom biti pretvorene u euro iznose. Točno godinu dana ćete moći mijenjati kune u eure bez naknade, po fiksnom tečaju u svim poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte. Ovakva zamjena je limitirana na 100 papirnatih novčanica ili 100 kovanica po jednoj transakciji.

Promjena kuna u euro i bankovne naknade

Ako se u godini 2023 godini, u bilo kojem trenutku odlučite promijeniti više od 100 novčanica kuna, banka vam može zaračunati naknadu, ali samo za broj novčanica iznad 100. Promjena kuna u euro i bankovne naknade su bitne u prve tri godine prijelaza na novu valutu. Naime, nakon isteka prve prijelazne godine bankovne naknada u sljedeće dvije godine će biti vjerojatno uhodana i stalna praksa, a obračunavat će se na količinu novca koji želite promijeniti u eure.

Samo Hrvatska narodna banka će svih tri godine mijenjati kune u euro bez naknade. Besplatna i automatska konverzija kuna u eure će biti obavljena na svim tekućim, žiro i štednim računima, a i krediti će biti automatski konvertirani, kao i sva ulaganja u fondove. Konverzija provedena na taj način će maksimalno zaštititi građane od ciljanih prevara i kojekakvih zloupotreba konverzije. Već od 5 rujna 2022 godine cijene u trgovinama moraju biti izražene i u kunama i u eurima.

Fiksni tečaj konverzije iznosi 7, 53450 za 1 euro

Što će biti s mjenjačnicama još se ne zna, ali nemojte mijenjati kune na ulici, na benzinskoj pumpi, u trgovini, možete lako postati žrtva prevare. Ako plaćate robe i usluge u kunama, kusur ćete dobiti u eurima, ali provjerite po kojem tečaju. Fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 za 1 euro, zato konverzije obavljajte u poslovnicama banaka, Fini ili Hrvatskoj pošti u prvoj godine konverzije, a sljedećih dvije godine samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

Još se ne zna ni kako će se mijenjati ugovori o radu i rješenja za mirovine, ali ne bi smjeli biti zakinuti za nijedan jedini euro. Životno osiguranje i razna druga osiguranja također moraju proći konverziju, obratite pažnju na to po kojem tečaju. Kako će biti konvertirane kamate na kredite, depositi, leasinge, premije osiguranja, sredstva u fondovima za razne investicije? Očito je da će se puno toga odvijati u hodu, zato su konverzije rastegnute na čak tri godine.

Izvor:Arz.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)