Žalili se seoskom vijeću na stada krava s velikim zvonima

Date:

Na spomen Švicarske svi stvorimo sliku planinskih vrhova prekrivenih snijegom u čijem podnožju pasu stada krava s velikim zvonima oko vrata. Problem je kada stado pase pored vašeg prozora, u slučaju da tražite odmor, mir i tišinu u ruralnim područjima ove alpske države, piše BCC.

Novim stanovnicima smeta zvuk zvona

Selo Arvangen se nalazi na obalama rijeke Aare, u podnožju Bernskih Alpa, ima 4.700 stanovnika i udaljeno je od Berna, Züricha i Basela samo sat vremena. Upravo su blizina većih gradova i netaknuta priroda privukli sve veći broj onih koji su željeli mir i tišinu.

Nisu računali da se stanovnici ruralnih područja bave uzgojem stoke, posebno muznih krava koje imaju zvona oko vratova. Upravo je njihov zvuk bio iritantan za neke nove mještane. Dvije obitelji su se žalile seoskom vijeću i zatražile da se zvona skidaju tijekom noći.

Ogorčeni starosjedioci i poljoprivrednici

Ovakva inicijativa je izazvala snažnu reakciju starosjedioca i poljoprivrednika koji su smatrali da je to napad na njihovu tradicionalnu kulturu. Jedan stočar je izjavio da je to uvreda za njega i njegove krave.

Ubrzo su organizirali peticiju za očuvanje zvona u kojoj je pisalo da žele sačuvati i održati svoju živu tradiciju za budućnost. Za nekoliko dana je prikupljeno 1.000 potpisa koji su uručeni seoskim vlastima na svečanoj ceremoniji.

Navodi se da zvona i nisu više neophodna u suvremenom stočarstvu, jer su krave opremljene elektronskim čipovima, ali su dio tradicije koju nastoje očuvati. O njezinoj budućnosti će sljedećeg mjeseca stanovništvo Arwangena glasovati na javnom sastanku.

U međuvremenu jedna obitelj je povukla svoju žalbu, a druga se odselila, prenosi agroklub.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...