Za oko četiri posto će se povećati mirovine 15. travnja u Federaciji BiH

Date:

Prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, 15. travnja će uslijediti redovno usklađivanje mirovina u Federaciji.

Kako je rečeno u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, povećanje mirovina  se može očekivati za oko četiri posto.

Pojašnjavaju kako je tih četiri posto i ranije povećanje od 11,1 posto ukupno 15 posto, a ne kako su se pojavile u javnosti informacije da će se mirovine u travnju povećati za 15 posto.

– U travnju se očekuje povećanje mirovina za oko četiri posto. Ranijih 11,1 posto povećanja u veljači i oko četiri posto u travnju je nekih 15 posto povećanje, točnije redovno usklađivanje u ovoj godini – kazali su za Faktor u Zavodu MIO FBiH.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Zeničko-dobojske županije kaže kako umirovljenici očekuju da se u travnju mirovine povećaju za 4,5 posto.

– Ne odustajemo od toga jer nam je tako obećano, u suprotnom zna se kako ćemo mi raditi. Oni (Vlada Federacije BiH) su 11,1 posto dali u siječnju  i rekli da očekujemo još 4,5 posto. Također, šestog i sedmog mjeseca ćemo tražiti vanredno povećanje mirovina – govori Trakić.

Naglašava kako će razlika povećanja mirovina u travnju  biti isplaćena od siječnja .

Primjera radi, 4,5 posto od 495 KM, koliko iznosi najniža mirovina , je 22 KM. Te 22 KM će biti isplaćene od siječnja do travnja.

Trakić kaže kako su političarima, državnim službenicima plaće povećane, da nikada više nije bilo novca u Bosni, a da umirovljenici nisu nikada gore živjeli.

– Na Skupštini koju smo imali u Kaknju rekao sam prisutnima da 2018. godine, kada se usvajao Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, najniže mirovine  su iznosile 321 KM, a sada su 495 KM. Na moju konstataciju da je tada najniža mirovina  bila veća nego danas svi su gledali sa upitnikom.

Objasnio sam im da uzmu koliko je tada bio litar ulja, kilogram šećera, režijski troškovi, lijekovi, šta su mogli uzeti za 321 KM tada i šta mogu sada za 495 KM. Znači, dozvoljena je u Bosni i Hercegovni galopirajuća inflacija. Sada nam obećavaju i pišu da je zaustavljena. Gdje? Kada god uđem u tržne centre, cijene su različte i sve su veće – kaže Trakić.

Izvor:Faktor

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...