Za 13.000 nezaposlenih dolazi nova životna prilika

Date:

Nakon iznimno uspješnih rezultata u prošloj godini, Federalni zavod za zapošljavanje u ovoj namjerava dodatno unaprijediti programe poticanja zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i osposobljavanja različitih kategorija na tržištu rada, a sve u cilju otvaranja većeg broja novih radnih mjesta i pokretanja gospodarske djelatnosti, piše Večernji list BiH.

U procesu realizacije programa sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke namjera je pružiti podršku za 13.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH.

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar u izjavi za Večernji list kazala je kako se broj od 13 tisuća odnosi na osobe koje će biti obuhvaćene jednom od mjera Zavoda, bilo da je riječ o zapošljavanju, bilo da se radi o obukama. Ipak, najveći broj od njih 13 tisuća u konačnici bi trebao imati posao.

Niz skupina

Pritom, kako su objasnili iz Zavoda, posebna će se pozornost dati na rodnu i socijalnu osjetljivost, a u tom procesu ključni je cilj ojačati konkurentnost i bržu integraciju nezaposlenih osoba, odnosno spriječiti dugotrajnu nezaposlenost. Namjera je i omogućiti ciljnim skupinama stjecanje prvog radnog iskustva, ali i poticati samozapošljavanje, odnosno pokretanje samostalne djelatnosti.

Uvidom u ciljne skupine mjera predviđenih za ovu godinu vidljivo je kako su u fokusu osobe bez radnog iskustva, odnosno one koje su dulje vrijeme bez posla. Tako će u središtu programa biti, između ostaloga, i mladi bez radnog iskustva, pripravnici i ostali, žene, osobe starije od 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe (prijavljene na evidenciju 12 i više mjeseci), osobe nižih kvalifikacija ili bez kvalifikacija, osobe s invaliditetom, djeca i supružnici osoba s invaliditetom od 60% i više. Među ciljnim skupinama su i razvojačeni branitelji i djeca nezaposlenih razvojačenih branitelja, članovi obitelji poginulih branitelja, Romi i drugi.

O značaju programa, osim iskustava iz prošle godine, govore i podaci o dostupnim sredstvima za njihovu realizaciju, a koja iznose 111,310.466 KM. Pritom se 44,609.950 KM odnosi na prenesene obveze po osnovi mjera aktivne politike zapošljavanja, a čija je realizacija započela prethodnih godina i koje dospijevaju na naplatu u 2023., dok veći dio, odnosno 66,700.516 KM, predstavlja sredstva za realizaciju novih programa iz 2023. godine. Uz ovo, u planu su i zajednički projekti s drugim pravnim subjektima, pri čemu je iznos dostupnih sredstava 14,593.605 KM, od čega se iznos od 6,593.605 KM odnosi na prenesene obveze iz prethodnih godina, a koje dospijevaju u 2023. godini, a 8,000.000 KM na nove projekte kojima će se pružiti podrška za 1300 nezaposlenih osoba.

Dobra iskustva

Iskustva iz 2022. godine govore o iznimno visokom stupnju realizacije planiranih aktivnosti, a ilustrativan je primjer kako je provedbom programa sufinanciranja zapošljavanja 2022. obuhvaćeno oko 8000 osoba s evidencije nezaposlenih. Istodobno, u prošloj godini je važna stavka bio i program sufinanciranja samozapošljavanja “Startup 2022.”, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava nezaposlenim osobama za pokretanje vlastitog biznisa, a istim je obuhvaćeno više od 2600 osoba, a ugovorena sredstva iznose oko 12 mil. KM.

U okviru programa sufinanciranja zajedničkih projekata s drugim organizacijama i institucijama ovaj federalni zavod je također osigurao sredstva za realizaciju projekata sufinanciranja zapošljavanja asistentskog kadra u osnovnim i srednjim školama, kao i na javnim sveučilištima u Federaciji BiH i ustanovama socijalne zaštite te djece poginulih branitelja.

Izvor:Čapljinski portal

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...