Voditelj Misije OSS-a u BiH posjetio predsjednika Hercega

0

Nakon uspješne konferencije ”Lokalni akcijski plan za poboljšanje položaja Roma u HNŽ-u”, organizirane od strane Stručnoga tima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, uz potporu mostarskoga ureda Misije OESS-a, predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg primio je u svojemu uredu NJ.E. veleposlanika Briana Aggelera, voditelja Misije OESS-a u BiH.

Razgovarali su o ukupnomu radu Vlade i o aktualnoj situaciji u HNŽ-u, s naglaskom na pitanja ljudskih prava, prosvjete i drugih područja za koja je OESS posebno zainteresiran. Potaknuti temom ravnopravnosti kako manjinskih zajednica tako i konstitutivnih naroda na cjelokupnomu prostoru BiH, osvrnuli su se na posljednje izmjene Ustava HNŽ-a kojima je osigurana konstitutivnost Srba u ovoj županiji.

”Naša je opredijeljenost biti Vladom svih naroda i svakoga građanina, što smo na konkretnim primjerima u više navrata i dokazali. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u jasno smo poručili kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njenom prostoru”, poručio je predsjednik Herceg.

Također je dodao kako je Vlada, osim zajedničkoga projekta u svezi s obrazovanjem romske djece, na jednoj od nedavno održanih sjednica usvojila i Odluku o usvajanju Prijedloga strategije za mlade HNŽ-a za razdoblje od 2023. do 2028. godine, kao i Akcijski plan za 2023. godinu.

”Odlučili smo se strateškim dokumentom analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe koji će poboljšati njihov status u svim životnim aspektima. Strategija je urađena u skladu s važećim propisima i smjernicama, kao i sa Strategijom razvitka HNŽ-a za razdoblje  do 2027. godine”, kazao je prvi čovjek Vlade HNŽ-a, istaknuvši kako se kod izradbe Strategije posebna vodilo računa o tomu da ona bude realno ostvariva te usmjerena na probleme koje je moguće riješiti u sklopu mjerodavnosti županijske razine vlasti, uključujući nezaobilaznu suradnju s općinskim / gradskim razinama, kao i drugim institucijama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u procesu realizacije i ostvarivanja prioriteta.

Dokazom kako je Vlada HNŽ-a u vrh svojih prioriteta stavila mlade, osim opsežnih obnova i ”utopljavanja” školskih objekata i stipendiranja više od 3000 studenata, jest činjenica da iz godine u godinu provodi projekt stjecanja prvoga radnog iskustva te u tijelima županijske uprave omogućava obavljanje jednogodišnjeg vježbeničkoga staža, potom da financijski pomaže mlade znanstvenike, itd.

Čestitavši na uspješnoj realizaciji konferencije na kojoj su predočeni rezultati provedbe Lokalnoga akcijskog plana za poboljšavanje položaja Roma u HNŽ-u, ujedno i zahvalivši domaćinu na srdačnoj dobrodošlici, veleposlanik Aggeler istaknuo je zadovoljstvo razinom uspostavljene suradnje između Vlade HNŽ-a i Misije OESS-a, istaknuvši kako ju je spreman i unaprijediti kroz kontinuiranu razmjenu informacija i međusobne susrete te suradnju na novim konkretnim projektima.

Hercegovka.net

Odgovori