Voćari Hercegovine, žele jedinstven plasman i promocija na tržištu

Udruženje Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, utemeljeno kao platforma za daljnji razvoj ove grane proizvodnje u BiH, pozvalo je sve voćare da im se pridruže.

– Voćarstvo i poljoprivreda su generalno podložni velikim izazovima koji se trenutno događaju, a pogotovo ako se uzmu u obzir samo ovogodišnji klimatski uvjeti i izuzetno loši prinosi u proizvodnji. Nama proizvođačima je jasno da je jedno od rješenja u udruživanju i stvaranju zajedničkih organizovanih struktura koje će nam biti od koristi prilikom pronalaženja načina za daljnji razvoj – istaknuo je u razgovoru predsjednik Udruženja Nedim Badžak.

Cilj udruženja plasman trešnje i mediteranskoga voća na tržište

Ističe kako je udruženje rezultat projekta Jačanje proizvodnje trešnje u Hercegovini, na kojem se radilo tri godine, i da im je cilj okupiti sve prerađivače i proizvođače trešnje i drugog mediteranskoga voća te ga plasirat na domaćem i tržištu EU i, brendirati ga kako bi povećali njegovu prepoznatljivost.

To su, kaže Badžak, početni koraci ali se neće na tome stati nego će probati podignuti proizvodnju u Hercegovini na veću razinu.

Pojedinačni nastupi, slaba cijena

Govoreći o problemima s kojima se susreću, predsjednik Udruženja napominje da je glavni taj, što tijekom pojedinačnog nastupa na tržištu, nitko od proizvođača nema dovoljnu količinu proizvoda, a trgovački lanci traže određenu količinu u određeno vrijeme.

– Ne možemo pojedinačno ni postići najbolju cijenu u odnosu na sve kvalitete jer nastupamo odvojeno, a samim time i trgovački lanci imaju i veće troškove. S jedinstvenim nastupom imat ćemo bolju cijenu, rezultat i prodaju – podvlači Badžak.

Članovi udruženja sudjeluju na sajmovima, imaju podršku i promociju svojih proizvoda

Po riječima novoutemeljenog udruženja, očekuje se oko stotinu članova – proizvođača, posebno malih te kooperanata.

Pridruživanjem Udruženju Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, članovi će imat će podršku i promociju njihovih proizvoda putem događaja, sajmova i digitalnih platformi.

– Klaster će organizirati seminare, radionice i edukativne događaje kako bi članovima omogućili da prate najnovije trendove i tehnologije. Svakako će se zalagati za interese svojih članova na različitim razinama, od lokalne do regionalne – navodi Badžak.

Svi proizvođači mediteranskog voća u Hercegovini jednostavno mogu popunit Zahtjev za članstvo i dostavit ga s potrebnom dokumentacijom na adresu Blagaj bb – Jaffa-Komerc d.o.o.

Projekat realizira Jaffa-Komerc d.o.o. i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u okviru develoPPP.de programa Savezne vlade Republike Njemačke.

Izvor:Fena

Hercegovka.net

Odgovori