Vlasnik farme mora usmrtiti 150.000 kokoši: ‘Očigledno nekome smetam‘

Date:

‘‘Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistac”, kaže Marijan Lukač

Vlasnik farme za proizvodnju i prodaju jaja Marijan Lukač morat će usmrtiti 150.000 svojih kokoši nakon što je u jajima pronađena salmonela. 

“Ovo ja ne bih crnom đavlu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika. Svi proživljavaju ovo…”, kaže za RTL Marijan Lukač, vlasnik tvrtke za proizvodnju i prodaju jaja.

Podsjetimo, Državni inspektorat izvijestio je da se zbog salmonele na farmi Lukač, Derežani 66, Graberje Ivaničko (Ivanić Grad) s tržišta povlače konzumna jaja pet serija LOT brojeva.

“S tržišta se povlače konzumna jaja sljedećih LOT brojeva: 161022, roka trajanja: 16.10.2022.; 181022, roka trajanja: 18.10.2022.; 191022, roka trajanja: 19.10.2022.; 201022, roka trajanja: 20.10.2022.; i 211022, roka trajanja: 21.10.2022. Proizvod nije u skladu s EU Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač konzumnih jaja je Lukač d.o.o. iz Graberja Ivaničkog. Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod”, naveli su.

Marijan farmu vodi 30 godina. Ima 80 zaposlenih, a posao su nastavile i njegove četiri kćeri. Kažu, pazili su na sve mjere. Pogon je izoliran iz naselja, kokoši nisu u kavezu. Provedena je sva dezinfekcija, a perad je protiv salmonele cijepljena tri puta, tvrde.

“Očito nekome smetam”

“Imam sumnju na ispravnost svega ovoga i mislim da tu ima elemenata i kriminalnih radnji. Očigledno da nekome smetam i da mu je puno lakše bez mene. Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistac”, kaže Marijan Lukač.

“I da se nigdje nitko u cijeloj Hrvatskoj nije požalio na salmonelu? Na neki proljev, na neke simptome. Međutim, nalaz je pokazao tako. Otprilike da papir trpi sve”, kaže Lukač.

Štetu procjenjuje na više milijuna kuna, no obitelj planira nastaviti na drugoj lokaciji gdje imaju kavezni uzgoj.

“I kavezni uzgoj je u redu. Za prvu ruku ostavit ćemo svoje tržnice. Imamo izuzetnu potporu od svih kupaca. Ja mislim da nemamo niti jednu negativnu reakciju. Ljudi nas tješe”, kazala je kćer Magi Lukač.

Izvor:Desk / Foto:SCREENSHOT – RTL

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...