Vjernici pohodili Gospina svetišta u 150 župa

Date:

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, između ostalih, i kršćanski autori poput svetog Bernarda, svetog Antuna Padovanskog i drugih.

Kako u cijelom svijetu katolici pohode marijanska svetišta, tako je i u Bosni i Hercegovini svečano obilježen blagdan Velike Gospe u više župa u kojima se ovaj blagdan tradicionalno svetkuje i obilježava.

Crkvena zvona svečano su zvonila, narod se okupljao na euharistijskim misnim slavljima, a nepregledne kolone vozila, koje se svakog 15. kolovoza sliju u naše krajeve, i ove su godine svjedočile o masovnosti i posjećenosti na ovaj sveti dan. Cijela Bosna, a posebno Hercegovina, na taj dan oživi, osjeti se neko veličanstveno ozračje, a narod se istinski veseli i pohodi kako crkve, tako i jedni druge, što je itekako prilika da se bar taj jedan dan spoje obitelji koje se inače rijetko viđaju zbog udaljenosti i tempa kojeg nameće moderni život.

U Bosni i Hercegovini blagdan Velike Gospe slavi se u čak 150 župa, a posebno svečano bilo je u Međugorju te u Širokom Brijegu i Posušju, gdje se blagdan Velike Gospe slavi i kao Dan grada i općine, zatim u svetištu Kondžilo u Komušini, te Rami.

Molitva u Međugorju

Više desetaka tisuća hodočasnika iz domovine i inozemstva okupilo se na svetkovinu Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u marijanskom svetištu u Međugorju. Među hodočasnicima bio je i veliki broj mladih koji su pješice i bosi došli u hodočasničko mjesto molitve i pomirenja, Međugorje, ispovijedali se i sudjelovali na misama. Pučku misu u crkvi sv. Jakova predslavio je fra Zvonimir Pavičić, međugorski svećenik. Hodočasnici su sudjelovali na misama slavljenim na njihovim materinjim jezicima. Potom su pohodili u molitvi Podbrdo – brdo Gospina ukazanja, brdo Križevac, i obilazili Gospin kip u crkvenom dvorištu. Brojni svećenici su tijekom cijelog dana ispovijedali. Kako smo doznali u međugorskom Informativnom centru Mir, jučer na Veliku Gospu u Međugorju su bili nazočni hodočasnici iz Italije, Libanona, Ukrajine, Poljske, Slovačke, Irske, Mađarske, Češke, Portugala, Španjolske, Njemačke, Francuske, Slovenije, SAD-a, Austrije, Njemačke, Engleske, Gabona, Hrvatske i BiH.

Nakon što je Široki Brijeg kroz devet večeri, vrijeme devetnica Velikoj Gospi, podsjećao na Izraelsku planinu Sinaj, jer je ovogodišnja tema bilo Deset Božjih zapovijedi, došao je dan kada Široki Brijeg postane pretijesan za primiti sve goste. Tada grad Široki Brijeg slavi svoj dan, a ujedno svoj dan proslavlja i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije. Da napomenemo, to je dan kada i cijela Hercegovačka provincija slavi svoj blagdan. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović proslavio je danas, zajedno s okupljenim vjernicima, blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu.

Na sam Blagdan Gospojine, već u ranim jutarnjim satima, kolone pješaka, ali i veliki broj automobila, kretao se ulicama. Sve ceste na blagdan Velike Gospe vode na Brijeg. Počelo je to u pet sati, kada se služi prva sveta misa, zatim u šest, sedam, osam, devet, te napokon ona središnja u 11 sati. Na svakoj misi bilo je mnoštvo svijeta, od samih Širokobriježana, onih iz susjednih općina, pa sve do onih iz svijeta, od Hrvatske do daleke Amerike, svi oni žele biti tu na Gospojinu. Nakon što su se oglasila briješka zvona, u 11 sati započelo je središnje misno slavlje. Čast predvoditi euharistijsko misno slavlje imao je franjevački provincijal iz Zadra fra Andrija Bilokapić, koji je misno slavlje predvodio i na samu Uočnicu koja je posljednjih godina posjećenija i od same središnje mise na Gospojinu. Vjernicima se obratio i blagdan čestitao provincijal fra Miljenko Šteko, te fra Tomislav Puljić, gvardijan širokobriješkog samostana, pozdravljajući goste, od dr. Dragana Čovića pa do svih ostalih hodočasnika. Nakon misa devetnice i mise Uočnice Velike Gospe, zaštitnice posuške župe, u prepunom crkvenom dvorištu služena je svečana misa. Slavlje je predvodio, uz prigodan program i prijenos na Radio Posušju, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup. U svojoj propovijedi mons. Vukšić je naglasio kako smo svi upućeni živjeti, a ljudsko tijelo i duša stvoreni su za vječnost. Suvremeni čovjek zaboravio je da treba umrijeti, ali i uskrsnuti. Ovaj nas blagdan poziva da budemo s našom Blaženom Marijom jer ona je majka našega Spasitelja. Nakon mise brojni su domaći i raseljeni Posušani u svojim domovima nastavili, molitvom i vjerskim običajima, slaviti svoju zaštitnicu brojnim susretima radi očuvanja svih vrijednosti hrvatskoga kraja.

Procesija u Čitluku

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo na duhovno veličanstven način proslavljena je i u Čitluku. Nakon devetodnevne molitvene priprave župljana, na uočnicu Velikoj Gospi, kroz Čitluk je održana tradicionalna procesija župljana s Gospinim kipom. Procesija je počela od zavjetnog Gospina kipa na južnom ulazu u Čitluk pa Ulicom kralja Tomislava do župne crkve Krista Kralja,a vjernike je u molitvi predvodio čitlučki župnik fra Miro Šego. Sudionici procesije nakratko su se zaustavili kod središnjeg Spomen križa u Čitluku kako bi molitvom i paljenjem svijeća odali dužnu počast i zahvalnost svim poginulim hrvatskim braniteljima Brotnja. Jučer od ranog jutra veliki broj hodočasnika pristizao je u Komušinu kod Teslića, gdje su mogli obaviti ispovijed i sudjelovati u proslavi. U 9 sati započeli su uvodni obredi, a potom je uslijedila procesija s Gospinom slikom do brda Kondžilo, gdje je svečano misno slavlje uz koncelebraciju većeg broja svećenika predvodio pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar koji je održao i prigodnu propovijed.
Proslava blagdana Velike Gospe bila je u selu Kostajnica, župa Obri, u Klisu, općina Konjic. Na dvorištu crkve Uznesenja BDM okupili su se brojni vjernici iz triju klišanskih župa te Konjica i Jablanice. Misu je predvodio don Anto Ledić, župnik u Novom Travniku.

Bukovička pećina

Tradicionalno, svake nedjelje uoči svetkovine Velike Gospe sveta misa slavi se u bukovičkoj pećini podno župne crkve gdje se upriliči i blagoslov vozila.

– Kada sam bio ovdje u Bukovici prije deset godina, često sam iz župnog ureda pješice dolazio ovdje u Pećinu. Tu mi je uvijek bilo predivno, tu se nikada nisam osjećao samim jer sam ovo mjesto uvijek doživljavao svetim, riječi su kojima je ondje danas svoju homiliju započeo fra Stanko Mabić. On je okupljenom mnoštvu nadahnuto i gorljivo propovijedao o važnosti vjere u životu svakog vjernika.

Svečano u Tolisi

Priprava za blagdan Velike Gospe za vjernike župe Tolisa bila je u znaku brojnih duhovnih sadržaja, a započela je velikom procesijom s Gospinim kipom iz 1827. godine. Više od 2000 hodočasnika, uz molitvu, krunice i pjesmu bl. Djevici Mariji, pješačilo je kroz pet naselja, Matiće, Kostrč, Ugljaru, D. Mahalu i Tolisu te nakon 20 km i nepunih šest sati stigli pred crkvu UBDM u Tolisi, gdje je održana misa polnoćka. Priprava za patron župe nastavljena je misama trodnevnicama na kojima se okupilo nekoliko tisuća vjernika. Središnji dio proslave patrona župe Tolisa bila je svečana sveta misa na kojoj se okupilo više od 8000 vjernika, među njima i stotine hodočasnika iz župa Domaljevac, Grebnice, Oštra Luka – Bok i nekolicina iz daleke Srebrenice i Zvornika. I u Župi Sv. Franje Asiškoga na Zavalju kod Bihaća koja administrativno pripada Slunjskom dekanatu Gospićko-senjske biskupije u Republici Hrvatskoj, a geografski je u Bosni i Hercegovini, jučer je proslavljen blagdan Velike Gospe. Svečanu misu u prepunoj župnoj crkvi predvodio je Valter Župan, krčki biskup u miru s kojim je bio i vlč. Dino Rupčić, župnik zavaljski. Misnom slavlju je prisustvovao i veliki broj župljana Zavalja koji danas žive daleko od svog rodnog kraja. Svečano je bilo i u svim ostalim župama koje su proslavile dan Velike gospe u zajedništvu i molitvi koja spaja i čisti dušu, piše Večernji list.

Izvor:Dnevnik.ba

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...