Vitamin B12: Znak nedostatka koji ćete najvjerojatnije primijetiti “noću”

Jedan od simptoma posebno je vidljiv noću, kada tjelesna temperatura padne

Vitamin B12 jedan je od takozvanih vitamina topljivih u vodi te spada u vitamine B skupine, vrlo važne za organizam zbog svoje višestruke funkcije.

Zapravo, igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, u formiranju koštane srži i u funkcioniranju živčanog sustava.

Međutim, budući da naše tijelo samo djelomično skladišti ovu tvar, potrebno ju je redovito unositi prehranom.

Čak i relativno blagi nedostatak vitamina B12 može utjecati na živčani sustav i pravilno funkcioniranje mozga, upozorava Centar za perifernu neuropatiju Sveučilišta u Chicagu.

Nadalje, ovo bi stanje uzrokovalo da stopala postanu osjetljivija na hladan zrak, jer bi s nižim temperaturama noću periferni živci mogli jače trnuti i mogli biste osjetiti jače peckanje ili oštru bol.

Harvard Medical School također ističe da osjećaj trnaca u stopalima može biti znak nedostatka vitamina B12.

To je zato što niske razine vitamina B12 dovode do abnormalnog razvoja crvenih krvnih stanica i, kako manje kisika može doći do ekstremiteta tijela, kao što su stopala, može doći do osjećaja trnaca.

Međutim, dobro je znati da nedostatak vitamina B12 može dovesti do razvoja mnogih drugih simptoma tijekom vremena, kao što su:

  • slabost
  • osjećaj umora
  • gubitak pamćenja i kognitivne poteškoće
  • natečen i upaljen jezik
  • anemija

Ako mislite da imate bilo koji od ovih simptoma, posjetite svog liječnika kako biste provjerili postoji li nedostatak vitamina B12, koji se može lako otkriti analizom krvi i može se spriječiti pravilnom dozom dodataka prehrani.

Izvor:Novi.list / Foto Pexels

Odgovori