Više od 200 tisuća osoba dobilo je priliku putovati besplatno: evo tko se može prijaviti i ‘uskočiti‘ u taj vlak

Date:

Osamnaestogodišnjici, ne zaboravite na besplatno putovanje Europom kojim vas časti Europska unija! Riječ je o natječaju DiscoverEU koji se uspješno provodi već nekoliko godina, a prijave za ovogodišnju turu putovanja su počele 15. ožujka i traju sve do 29. ožujka. Nemojte da vam vrijeme pobjegne.

Na putu je, podsjetimo, moguće provesti do 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. godine, a putuje se vlakom.

Prijaviti se mogu mladi koji imaju državljanstvo ili boravište u članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+, a to su Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Ako imate želju otisnuti se u svijet, vjerojatno prvi put kao punoljetna osoba trebate se prijaviti putem Europskog portala za mlade, a potrebno je unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice, a zatim slijedi sudjelovanje u kvizu. U nadolazećoj rundi na putovanje imaju pravo osobe rođene između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., uključujući i te datume.

Na putovanje možete i sami, ali prije će biti da ćete se uputiti s ekipom. Što se tiče ovog putovanja, možete se udružiti s najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati navedene uvjete te se prijavljuju šifrom osobe koja se prijavila za put. Možete isplanirati i zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU, s kojima se možete povezati putem službene Facebook grupe programa. Uz to, odabranim putnicima će Agencija za mobilnost i programe EU-a pomoći da se povežu, uz organizaciju sastanaka prije polaska i susreta putnika.

PROPUSNICU DOBILO VIŠE OD 200 TISUĆA MLADIH

Recimo i to kako se prošle godine u Hrvatskoj prijavilo 1259 mladih, a dodijeljeno im je više od 700 karata. Od kada je krenuo ovaj projekt, tj. od lipnja 2018., putnu propusnicu dobilo je više od 200 tisuća mladih Europljana.

– Putovanja su jedan od najboljih načina učenja. Kroz upoznavanje drugih zemalja rastemo, razvijamo se i napredujemo ne samo na području širenja vlastitog znanja već i na izgradnji naše svijesti, učenja o različitostima, prihvaćanjima tih različitosti. To je najbolji put u stvaranju inkluzivne, poticajne i inovativne Europe kakvu želimo za mlade i sve buduće generacije mladih – poručila je Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU-a.

Putujući uglavnom vlakom mladi će moći upoznati razne krajeve Europe i njezinu raznolikost, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama, što je neprocjenjivo, pogotovo u tim godinama.

Za sve one koji ne ne dobiju priliku u ovoj rundi, recimo da se svake godine organiziraju dva putovanja, pa će možda više sreće imati u drugom krugu. Na stranicama DiscoverEU imat će priliku upoznati se sa svim dodatnim pojedinostima vezanim uz ovaj put, na kojem se financira prijevoz, no ne i smještaj i džeparac, mada ćete dobiti sugestije o najpovoljnijim opcijama, kao i odgovore na sva dodatna pitanja.

Izvor:Slobodna Dalmacija

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...