VINKOVAČKE JESENI: Vinkovci od petka postaju središte hrvatskog folklora i tradicije

Vinkovci od petka postaju središte hrvatskog folkora i narodne tradicije u sklopu 58. Vinkovačkih jeseni koje se održavaju od 8. do 17. rujna pod geslom “Dva sjaja dukata”, najavljeno je u četvrtak navečer na Novinarskim divanima koje su organizatori upriličili uoči početka Jeseni, piše Fenix Magazin

Program će započeti u petak, 8. rujna priredbom “Slovenija u Slavoniji” te Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojoj će se do 13. rujna običajima, pjesmama i plesovima predstaviti 52 kulturno-umjetnička društva.

U nedjelju, 10. rujna na rasporedu su Dječje Vinkovačke jeseni u sklopu kojih će ulicama grada proći članovi tridesetak dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske, predstavljajući se pjesmom i plesom kraja iz kojeg dolaze.

“Sve je spremno i nestrpljenjem očekujemo početak ove najznačajnije tradicijske manifestacije u Hrvatskoj koja će u deset dana na jednom mjestu okupiti čuvare hrvatske tradicijske baštine od juga do sjevera i zapada do istoka. Očekujemo i velik broj posjetitelja za koje je od sutra otvoren Slavonski sokak, Bircuz i Vinski šor s bogatom ugostiteljskom ponudom, a svaku večer održat će se i koncerti koje sutra navečer otvara naša glazbena diva, Doris Dragović”, najavio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni, Ivan Bosančić.

Kao i svih godina do sada, vrhunac manifestacije predstavljaju programi u zadnja tri dana, svečanost otvorenja u petak, 15. rujna, Državna smotra folklora koja je na rasporedu u subotu, 16. i nedjelju 17. rujna te Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega u nedjelju, 17. rujna kada će ulicama i trgovima Vinkovcima u pjesmi i plesu proći oko 4.000 članova iz više od 70 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor te tridesetak konjskih zaprega i pedesetak jahača.

Izvor:Fenix magazin/Marijana Dokoza

Hercegovka.net

Odgovori