VINKOVAČKE JESENI: Vinkovci od petka postaju središte hrvatskog folklora i tradicije

Date:

Vinkovci od petka postaju središte hrvatskog folkora i narodne tradicije u sklopu 58. Vinkovačkih jeseni koje se održavaju od 8. do 17. rujna pod geslom “Dva sjaja dukata”, najavljeno je u četvrtak navečer na Novinarskim divanima koje su organizatori upriličili uoči početka Jeseni, piše Fenix Magazin

Program će započeti u petak, 8. rujna priredbom “Slovenija u Slavoniji” te Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojoj će se do 13. rujna običajima, pjesmama i plesovima predstaviti 52 kulturno-umjetnička društva.

U nedjelju, 10. rujna na rasporedu su Dječje Vinkovačke jeseni u sklopu kojih će ulicama grada proći članovi tridesetak dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske, predstavljajući se pjesmom i plesom kraja iz kojeg dolaze.

“Sve je spremno i nestrpljenjem očekujemo početak ove najznačajnije tradicijske manifestacije u Hrvatskoj koja će u deset dana na jednom mjestu okupiti čuvare hrvatske tradicijske baštine od juga do sjevera i zapada do istoka. Očekujemo i velik broj posjetitelja za koje je od sutra otvoren Slavonski sokak, Bircuz i Vinski šor s bogatom ugostiteljskom ponudom, a svaku večer održat će se i koncerti koje sutra navečer otvara naša glazbena diva, Doris Dragović”, najavio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni, Ivan Bosančić.

Kao i svih godina do sada, vrhunac manifestacije predstavljaju programi u zadnja tri dana, svečanost otvorenja u petak, 15. rujna, Državna smotra folklora koja je na rasporedu u subotu, 16. i nedjelju 17. rujna te Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega u nedjelju, 17. rujna kada će ulicama i trgovima Vinkovcima u pjesmi i plesu proći oko 4.000 članova iz više od 70 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor te tridesetak konjskih zaprega i pedesetak jahača.

Izvor:Fenix magazin/Marijana Dokoza

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...