(Video)SKB Mostar kreće s minimalno invazivnim zahvatima u liječenju kronične boli

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u petak je prvi put napravljena radiofrekventna denervacija fasetnih zglobova kod dvije pacijentice tako da od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine zbog tog zahvata neće morati ići u okolne zemlje.

– Doktorica Dajana Vladić koja radi u Ambulanti za liječenje boli u Mostaru bila je na edukaciji u Kliničkom bolničkom centru Osijek, koji je najveći centar za liječenje boli u Hrvatskoj, a vjerujem i na području bivše Jugoslavije, i to je radila tamo, a danas je prvi puta to suvereno napravila i u Mostaru – izjavio je predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek i voditelj Zavoda za liječenje boli Ivan Radoš.

Dodao je kako od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine ne moraju ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku na radiofrekventne denervacije fasetnih zglobova, navodeći kako bolesnici često imaju bolove u križima, kad ih zakoči, kad se ne mogu okrenuti u krevetu, znači imaju bol koja se ne širi u donje ekstremitete nego je u leđima.

– Također ćemo napraviti radiofrekventne blokade genikularnih živaca za pacijente s boli u koljenima. To će također od danas u bolnici u Mostaru raditi doktorica Vladić – naglasio je Radoš.

Samo procedura za radiofrekventnu denervaciju traje oko jedan sat, sat i petnaest do sat i pol, ovisno o pacijentu, dok ona na koljenu traje oko pola sata.

Nakon zahvata pacijenti budu bez bolova od šest mjeseci do dvije godine, a nakon toga se blokada može ponoviti.

Izvor:Fena

Hercegovka.net

Odgovori