Veliki broj posjetitelja na 68. Danima berbe grožđa u Čitluku

0

Svečanim mimohodom svih sudionika manifestacije do Broćanskog trga u nedjelju je svečano otvorena finalna večer 68. Dana berbe grožđa u Čitluku, na kojoj se okupio veliki broj ljudi iz kulturnog, političkog i društvenog života Hercegovine, Bosne i okolice.

Manifestaciju je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknuvši pri tom značaj organiziranja ovakve jedne manifestacije iz razloga što se kroz takve događaje ima prilika predstaviti tradicija, običaji i vjera što, kako je kazala,  čini identitet hrvatskog naroda u BiH.

Podsjetila je kako je nedavno usvojen Zakon o vinu i usuglašen s udrugama vinara i vinogradara ovog kraja što će pružiti ‘‘mogućnost za konkurentnost hercegovačkog vina i vinara i bolju mogućnost i prepoznatljivost hercegovačkim vinarima, na europskom i svjetskom tržištu.‘‘

Na ovogodišnjim Danima berbe grožđa se, uz brojne edukativne programe, našao zanimljiv trodnevni program.

– Prva dva dana manifestacije bila su posvećena promocijama knjiga i filma te izložbama slika i sportskim sadržajima. Današnji, treći dan je i najsadržajniji dan manifestacije s bogatim programom koji se održava ovdje na Broćanskom trgu u Čitluku – rekao je u razgvoru za Fenu predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa Predrag Smoljan.

On se osvrnuo i na ovu godinu, koja je za vinare bila jedna od najlošijih u povijesti.

 Nestabilne vremenske neprilike i nadprosječne padaline u proljeće i početkom ljeta stvorile su uvjete za razvoj peronospore (plamenjače) u vinogradima i nastale štete su bile ogromne. Mnogi broćanski vinogradari unatoč nadljudskim naporima nisu uspjeli sačuvati ovogodišnji urod, a mnogi nisu imali ni berbu što nam govori da je peronospora još uvijek najopasnija bolest za vinovu lozu – naglasio je Smoljan.

Bogat turističko-kulturno-gospodarstveni program obilježio je sva tri dana manifestacije.

Manifestacija je otvorena u petak, 15. rujna, predstavljanjem troknjižja ‘‘Brotnju u pohode‘‘, akademika Josipa Muselimovića u Čitluku.

Drugi dan manifestacije započeo je boksačkim turnirom ‘‘Dani berbe grožđa 2023.‘‘ u Gradskoj športskoj dvorani, a nastavio se promocijom filma ‘‘Priča o vinu – Hercegovina‘‘ te predstavljanjem knjige ‘‘Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja‘‘, autora Tihomira Prusine i Jure Belje u Podrumima Andrija te otvaranjem izložbe slika akademske slikarice Magdalene Džidić Hrkać.

Posljednji dan manifestacije krenuo je tradicionalnom biciklističkom rutom ‘‘Biciklom kroz vinograde i podrume Brotnja‘‘ te stručnim predavanjem o vinogradarstvu i vinarstvu.

Večerašnji program će glazbeno obogatiti nastup poznatog hrvatskog pjevača Mladena Grdovića.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Odgovori