Velika poskupljenja kave i mlijeka

Date:

Cijene u Bosni i Hercegovini nezaustavljivo rastu. Iako su poskupljenja početkom 2022. dobrim dijelom opravdana poskupljenjem goriva, trenutni pad cijena goriva nije doveo do pojeftinjenja gotovo ničega.

Klix.ba je usporedio prosječne cijene pojedinih prehrambenih artikala u svibnju ove i prošle godine. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, jedna od rijetkih namirnica koja je pojeftinila je ulje. U svibnju prošle godine litar ulja u prosjeku je koštao 5,70 KM, dok sada košta 3,30 KM.

Jedna od namirnica čija je cijena značajno poskupjela prošle godine je i kava, čiji je kilogram u svibnju 2022. godine koštao 16,7 KM. Cijena je nastavila rasti sve do sada, kada košta 17,9 KM po kilogramu, što je dovelo i do poskupljenja kave u kafićima.

Litra mlijeka u svibnju 2022. godine koštao je 1,6 KM, dok danas u prosjeku košta 2,3 KM. Mljekari su kazali da su otkupne cijene mlijeka niske i da se kreću do 0,85 KM po litru, te da su za visoke cijene krivi oni koji ih formiraju. Skuplja je i riža, čiji je kilogram prošle godine dostizao 3,80 KM, a sada košta 4,40 KM, dok je šećer za godinu dana s 1,9 KM poskupio na 2,3 KM.

Kilogram junetine košta 19,4 KM, a lani je koštao 17,9 KM. Krumpir je sa 1,70 KM poskupio na 2,20 KM, a prema svemu sudeći cijena se tu neće zaustaviti.

Međutim, gorivo, čije su pojeftinjenje građani čekali, zaista je jeftinije, pa je cijena dizela u svibnju 2022. godine koštala 3,2 KM po litri, dok je sada 2,5 KM. Cijena benzina pala je s 3 KM na 2,6 KM po litri.

Izvor:Klix.ba

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...