Vatikan zapošljava gardiste, uvjeti su da je kandidat Švicarac, katolik, zdrav i neoženjen

Vatikan, najmanja država na svijetu sa najmanjom gardom, raspisao je oglas za zapošljavanje 25 pripadnika sigurnosnih snaga poznatih kao Švicarska garda.

Švicarska garda, čiji je zadatak da štiti Papu i Vatikan trenutno broji 110 članova, prema planu do 2025. broj pripadnika Garde treba biti povećan na 135 članova.

Kako bi lakše pronašla kandidate, Švicarska garda otvorila je novi ured za medije i kontaktni centar u Švicarskoj, navodi se u priopćenju.

Upis je otvoren za neoženjene Švicarce između 19 i 31 godine koji su katolici i dobrog zdravlja, s “besprijekornom reputacijom i koji su visoki najmanje 1,74 metar te su završili osnovnu obuku u švicarskoj vojsci.

Pravila o primanju samo Švicaraca, katolika, u Švicarsku gardu koja čuva Papu stara su koliko i sama garda, više od 500 godina.

Pripadnici Švicarske garde nakon pet godina mogu steći pravo da se ožene.

Švicarska garda je osnovana 1506. godine i ima misiju da pod cijenu vlastitog života sačuva život trenutnog pape. U povijesti je ostalo zabilježeno herojstvo gardista koji su 1527. žrtvovali živote kako bi sačuvali odstupnicu papi Klementu VII pred pobunjenim španjolskim, njemačkim i italijanskim vojnicima koji su pljačkali Rim.

U planu je da nova vojarna čija je izgradnja treba početi 2026. godine ima i posebne prostorije ukoliko neki od papa odluči da dozvoli ženama da služe kao gardisti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)