Usvojene izmjene i dopune Proračuna za 2022. godinu i Nacrt Proračuna HNŽ za 2023. godinu

Date:

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2022. godinu (Rebalans II) u iznosu od  325.361.557,78 KM i Nacrt Proračuna HNŽ za 2023. godinu u iznosu 318.086.230,00 KM.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2022. godinu, dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije istaknuo je kako je tekuća godina, godina postpandemijskoga oporavka, a ujedno i snažne globalne gospodarske krize koja je sa sobom donijela brojne izazove.

„U sinergiji svih nositelja vlasti, pronalazili smo rješenja koja su vidljiva i učinkovita za sve nas i za boljitak svih naših žitelja. Našim smo djelovanjem održali stabilnost županijskih javnih financija, te osigurali funkcioniranje svih vitalnih segmenata u našemu društvu koji nikada nisu dovedeni u pitanje.

Ovim dokumentom odnosno drugim ovogodišnjim izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-a želimo napraviti još snažniji iskorak za našu cjelokupnu zajednicu. Njime dajemo punu potporu jedinicama lokalne samouprave i njihovim razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima“ rekao je predsjednik Herceg podsjetivši kako je ova Vlada, od preuzimanja odgovornosti za Županiju, uspostavila osjetno drukčiju politiku upravljanja javnim financijama. 

„Svi naši proračuni imali su i razvojnu dimenziju. Poticali smo gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, snažnije podupirali naše općine i gradove, ali i značajno smo, kontinuirano, povećavali primanja svih proračunskih korisnika. U svemu tomu, očuvali smo stabilnost županijskoga proračuna, što nije nimalo lako za napraviti i to smatram jednim od naših najvećih uspjeha“ kazao je predsjednik Herceg.

O Nacrtu Proračuna za 2023. godinu predsjednik Herceg je kazao: „Pred vama je uravnotežen Proračun za 2023. godinu koji se temelji na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva proračunskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Proračuna u 2022. godini.

Ovaj je Proračun uvažio je temeljnu opredijeljenost Vlade da beskompromisno poštuje Zakon o proračunima u FBiH ali, isto tako, potvrdio našu opredijeljenost iskazanu u strateškim programskim odrednicama. To je, prije svega, da bude razvojni, socijalni, ali i održiv!

Do izrade konačnog Prijedloga Proračuna svakako ćemo razmotriti sve Vaše sugestije koje ćete izreći tijekom današnje skupštinske rasprave, te sve ono što je realno moguće i ostvarivo ugraditi u konačni Prijedlog Proračuna za 2023. godinu.“

O Prijedlogu Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2022. godinu, Nacrtu Proračuna HNŽ za 2023. godinu i Nacrtu Zakona o Izvršenju Proračuna HNŽ za 2023. godinu detaljnije je govorio i Adnan Faladžić, ministar financija HNŽ.

Zastupnici u Skupštini podržali su i Prijedlog odluke o kreditnom zaduživanju HNŽ u 2022. godini za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja bolnica u HNŽ-u u iznosu od 15.000.000,00 KM. Svrha kreditnog zaduživanja Vlade HNŽ kod Razvojne banke FBIH je financiranje projekata obnove, izgradnje i opremanja bolnica u HNŽ-u i to: izgradnja i opremanje, završetak Klinike za dječje bolesti-Pedijatrija SKB Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela u KB „Dr. Safet Mujic“ Mostar i dogradnja i opremanje odjela u Općoj bolnici Konjic.

Također, na sjednici je usvojen i Prijedlog Zakona o Izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima HNŽ, kao i Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2022. godinu.

Izvor:Vlada HNŽ

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...