USVOJEN ZAKON KOJI JAMČI PRAVO NA DJEČJI DODATAK ZA DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU ILI INVALIDITETOM

Date:

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije danas je usvojila Izmjene i dopune Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u HNŽ-u kojima je uvedeno pravo na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom koje će ostvariti sva djeca kojima je nalazom i mišljenjem mjerodavnoga stručnog tijela utvrđeno kako imaju poteškoće u razvoju ili invaliditet, bez obzira na visinu prihoda zajedničkoga kućanstva.

Pravo na dječji dodatak ostvaruje i dijete s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom koje u trenutku podnošenja zahtjeva posjeduje nalaz, ocjenu i mišljenje Stručnoga povjerenstva za utvrđivanje preostale sposobnosti i kategorizaciju djece ometane u fizičkom ili psihičkom razvoju ili Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenoga stanja. Visina dodatka iznosi 19 % najniže plaće u FBiH, utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu, a za tu su namjenu u Proračunu HNŽ-a osigurana sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM.

Na ovaj će način djeca s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom, s prebivalištem u HNŽ-u, koja dolaze iz kućanstava u kojima ukupni mjesečni prihodi po članu ne prelaze 40 % najniže plaće u FBiH ostvarivati pravo i prema zakonu s federalne i prema zakonu sa županijske razine, dok će djeca s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom koja dolaze iz kućanstava u kojima ukupni mjesečni prihodi po članu prelaze navedeni iznos pravo na dječji dodatak ostvarivati samo prema županijskom zakonu.

Skupštinski su zastupnici također prihvatili Zakon o dopuni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u. Razlog njegova donošenja jest u činjenici da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji FBiH, sve s ciljem utvrđivanja jedinstvene primjene prioriteta pri zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji. Predmetne zakonske dopune ne iziskuju dodatna financijska sredstva za njihovu provedbu.

Na sjednici je danas usvojena i Odluka o davanju suglasnosti na Prijedlog izmjena i dopuna Prostornoga plana Grada Čapljine. Također, dana je suglasnosti i Statut Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a kojim se organizacija i poslovanje Zavoda usklađuje sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na osnovu toga zakona.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...