Usporedili smo račune obavljene spize u splitskim dućanima od prije mjesec dana i danas; neke cijene su nas iznenadile

Date:

Poskupilo je! Nije! Krivi su trgovci! Kriva je Vlada! Kriva je konverzija! Rat u Ukrajini! Krive su banke! Kriva je Europa!

I tako se zadnjih tjedana javnost prepire, dokazuje, pokazuje i prokazuje, a mi smo izvadili (na sunce) račune obavljene spize prije mjesec dana i usporedili ih s računima iz spize obavljene danas.

Piše:Milena Budimir

Postoje razlike, nešto je definitivno skuplje, neke su cijene ostale potpuno iste, a nešto je pak (neznatno) jeftinije, najvjerojatnije zbog zaokruživanja na nižu decimalu.

Mlijeko, primjerice. Prije mjesec dana šest boca trajnog mlijeka (s 2,8 posto mliječne masti) plaćeno je 43,74 kune, preračunato u eure to je 5,80, a danas smo za potpuno isti paket platili 5,76 eura.

Ista je situacija i sa staklenkom “Zvijezda” majoneze (620 grama), koja je prije Nove godine koštala 32,99 kuna (4,37 eura), a sada stoji 4,35 eura. U nekim drugim dućanima je i po tri centa skuplja, doduše. Litra suncokretova ulja u novoj nas je 2023. godini koštala dva centa manje, 1,77 eura onda, 1,75 eura sada.

U jednoj splitskoj samoposluzi gdje smo obavili “šoping” najveću smo razliku zamijetili prilikom kupnje “bloka” ementaler sira – u staroj je godini koštao 4,64 eura, a danas “tek” 3,99 eura. No zato je poskupjela “Kant” salama, komad danas košta 5,30 eura, a onda je bio 4,90.

BANANE JEFTINIJE

Kutije jaja po deset komada koštale su nas potpuno isto, 3,09 eura, baš kao i kilogram paprike babure 1,99, kelja pupčara 1,29 eura i vrećica domaćih pljukanaca – i onda i sad 1,72 eura. Pola kilograma basmati riže ostalo je potpuno isto, 13,94 kune ili 1,85 eura.

Razliku smo zamijetili kod kuhane i pakirane cikle, vrećica od pola kilograma prije prebacivanja na euro koštala je 8,97 kuna, sada je 9,72 kune. I poriluk je krešio, sada je 4,14 kuna, a prije mjesec dana bio je 3,99 kuna po komadu. Banane su u trgovačkim centrima pak znatno pojeftinile, s 11 kuna su redom pale na nepunih deset.

Zaintrigirao nas je način ponude poriluka, negdje se prodaje po komadu, negdje na kilogram, i tu je razlika u cijeni poprilična. Recimo, u jednom dućanu kilogram poriluka košta 0,99 eura, pa ga sad usporedite s gore navedenom cijenom po komadu. To su stvari gdje bi kupac stvarno trebao paziti.

Mi, recimo, nismo pazili, pa nas je s razlikom od samo tjedan dana – po džepu “opalio” jedan obični sir ementaler, sedmog dana siječnja kilogram smo platili 11,28 eura, a tjedan poslije isti – čak 13,94 eura.

Gotovo isto je bilo i s beskvasnim kruhom, sa štrucom “teškom” niti pola kilograma, početkom siječnja platili smo je 1,48 eura, a danas “tek” euro i 9 centi. Običan kruščić u centru koštao je prije 1,79 eura, danas 1,59… Je li razlog pojeftinjenju prijetnja inspekcijama? Nismo sigurni.

KAVA U ‘TERMOSICI’

– Napalo pekare i trgovce što su zaokružili na malo više, a meni moja banka mrtvo ladno taksu za plaćanje uplatnica s 25 lipa digla na 30 centa i nitko to ne spominje, pa evo ja spominjem da se ne iznenadite kad vas rebne – kazuje nam sugrađanin.

Spominju nam se poskupljenja napitaka iz kafe aparata, što je bitno ljudima koji rade, pa žele energiju pojačati napitkom u krugu svoje tvrtke. Ako je obična kava prije koštala tri kune (0,39 eura), sada je 0,50 eura, što je, priznat ćete, ipak poprilično poskupljenje. Čujemo da je u zadnje vrijeme velika pomama za termos bocama, sigurno je to upravo zbog toga. Skuhati kod kuće i ponijeti na posao – financijski je povoljnije.

I tako. Malo gore, malo dolje, kuna više skoro da i nema, a na euro se polako navikavamo. Bit će kako bude. 

Izvor:Slobodna Dalmacija

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...