Usporedili smo račune obavljene spize u splitskim dućanima od prije mjesec dana i danas; neke cijene su nas iznenadile

Poskupilo je! Nije! Krivi su trgovci! Kriva je Vlada! Kriva je konverzija! Rat u Ukrajini! Krive su banke! Kriva je Europa!

I tako se zadnjih tjedana javnost prepire, dokazuje, pokazuje i prokazuje, a mi smo izvadili (na sunce) račune obavljene spize prije mjesec dana i usporedili ih s računima iz spize obavljene danas.

Piše:Milena Budimir

Postoje razlike, nešto je definitivno skuplje, neke su cijene ostale potpuno iste, a nešto je pak (neznatno) jeftinije, najvjerojatnije zbog zaokruživanja na nižu decimalu.

Mlijeko, primjerice. Prije mjesec dana šest boca trajnog mlijeka (s 2,8 posto mliječne masti) plaćeno je 43,74 kune, preračunato u eure to je 5,80, a danas smo za potpuno isti paket platili 5,76 eura.

Ista je situacija i sa staklenkom “Zvijezda” majoneze (620 grama), koja je prije Nove godine koštala 32,99 kuna (4,37 eura), a sada stoji 4,35 eura. U nekim drugim dućanima je i po tri centa skuplja, doduše. Litra suncokretova ulja u novoj nas je 2023. godini koštala dva centa manje, 1,77 eura onda, 1,75 eura sada.

U jednoj splitskoj samoposluzi gdje smo obavili “šoping” najveću smo razliku zamijetili prilikom kupnje “bloka” ementaler sira – u staroj je godini koštao 4,64 eura, a danas “tek” 3,99 eura. No zato je poskupjela “Kant” salama, komad danas košta 5,30 eura, a onda je bio 4,90.

BANANE JEFTINIJE

Kutije jaja po deset komada koštale su nas potpuno isto, 3,09 eura, baš kao i kilogram paprike babure 1,99, kelja pupčara 1,29 eura i vrećica domaćih pljukanaca – i onda i sad 1,72 eura. Pola kilograma basmati riže ostalo je potpuno isto, 13,94 kune ili 1,85 eura.

Razliku smo zamijetili kod kuhane i pakirane cikle, vrećica od pola kilograma prije prebacivanja na euro koštala je 8,97 kuna, sada je 9,72 kune. I poriluk je krešio, sada je 4,14 kuna, a prije mjesec dana bio je 3,99 kuna po komadu. Banane su u trgovačkim centrima pak znatno pojeftinile, s 11 kuna su redom pale na nepunih deset.

Zaintrigirao nas je način ponude poriluka, negdje se prodaje po komadu, negdje na kilogram, i tu je razlika u cijeni poprilična. Recimo, u jednom dućanu kilogram poriluka košta 0,99 eura, pa ga sad usporedite s gore navedenom cijenom po komadu. To su stvari gdje bi kupac stvarno trebao paziti.

Mi, recimo, nismo pazili, pa nas je s razlikom od samo tjedan dana – po džepu “opalio” jedan obični sir ementaler, sedmog dana siječnja kilogram smo platili 11,28 eura, a tjedan poslije isti – čak 13,94 eura.

Gotovo isto je bilo i s beskvasnim kruhom, sa štrucom “teškom” niti pola kilograma, početkom siječnja platili smo je 1,48 eura, a danas “tek” euro i 9 centi. Običan kruščić u centru koštao je prije 1,79 eura, danas 1,59… Je li razlog pojeftinjenju prijetnja inspekcijama? Nismo sigurni.

KAVA U ‘TERMOSICI’

– Napalo pekare i trgovce što su zaokružili na malo više, a meni moja banka mrtvo ladno taksu za plaćanje uplatnica s 25 lipa digla na 30 centa i nitko to ne spominje, pa evo ja spominjem da se ne iznenadite kad vas rebne – kazuje nam sugrađanin.

Spominju nam se poskupljenja napitaka iz kafe aparata, što je bitno ljudima koji rade, pa žele energiju pojačati napitkom u krugu svoje tvrtke. Ako je obična kava prije koštala tri kune (0,39 eura), sada je 0,50 eura, što je, priznat ćete, ipak poprilično poskupljenje. Čujemo da je u zadnje vrijeme velika pomama za termos bocama, sigurno je to upravo zbog toga. Skuhati kod kuće i ponijeti na posao – financijski je povoljnije.

I tako. Malo gore, malo dolje, kuna više skoro da i nema, a na euro se polako navikavamo. Bit će kako bude. 

Izvor:Slobodna Dalmacija

Odgovori