Upozorenje policije o internetskoj prijevari koja se širi po BiH

Ako bi zaprimili poruku putem društvenih mreža da su dobitinici nagrada poput poklon bona ili bilo kakvih drugih nagrada, policija savjetuje građanima da ne nasijedaju na takve poruke ili pozive i da osobama koji se lažno predstavljaju da su službenici banaka ne daju svoje podatke.

Policija Unsko-sanske županije zaprimila je više prijava o prijevarama građana preko društvenih mreža ili aplikacija putem kojih su nepoznatoj osobi davali podatke o bankovnim karticama, nakon čega su s njihovih računa vršene transakcije.
Iz županijskog MUP-a su priopćili kako nijedna banka, ni druge pravne osobe, od građana putem telefona ili društvenih mreža ne traži podatke s njihovih kartica, te su pozvali građane da ne nasijedaju na takve poruke.
Ako bi zaprimili poruku putem društvenih mreža da su dobitinici nekakvih nagrada poput poklon bona ili bilo kakvih drugih nagrada, policija savjetuje građanima da ne nasijedaju na takve poruke ili pozive i da osobama koji se lažno predstavljaju da su službenici banaka ne daju svoje podatke već da to prijave policijskoj stanici.
“Policija USŽ je u posljednje vrijeme zaprimila veći broj prijava koje se odnose na elektronsku poštu u kojoj primatelj zaprimi navodno sudski poziv”, ističu iz MUP-a USŽ i dodaju da se sudski i drugi službeni dopisi ne šalju putem elektronske pošte nego pismenim putem, prenosi N1
Iz MUP-a ističu kako je na osnovu toga moguće zaključiti da se radi o lažnom pozivu, odnosno lažnoj elektronskoj pošti, te sugeriraju građanima da takve poruke odmah obrišu i skeniraju svoj uređaj antivirusnim softverom.

Izvor:N1

Hercegocka.net

Odgovori