Učestale kiše i vlaga odgodili prvu proljetnju žetvu ljekovitog bilja

Učestale kiše i velika vlaga odgodile su prvu proljetnu žetvu ljekovitog bilja, neke vrste su ugrožene i proizvođači predviđaju da će ovo biti jedna od lošijih sezona. 

Šefik Rošić, jedan od najpoznatijih pčelara cazinske krajine, koji, osim pčela, uzgaja i ljekovito bilje, rekao je za Fenu da su ovakve meteorološke prilike dovele do izuzetno lošeg stanje kada je riječ o ljekovitom bilju, ali i pčelarstvu.

– Sada trebam brati kamilicu, ali za to nema uvjeta. Ukoliko bih sačekao da se osuši, odmah dođe druga kiša. Teško je kada govorimo i o sijanju i uzgoju ljekovitog bilja. Vidite i što se događa sa voćem, određene biljke potpuno odbacuju list zbog vremenskih uvjeta, ali o tome trebaju govoriti stručnjaci – naveo je Rošić.

Kišan period je doprinio da se korovi maksimalno razviju i tako spriječe razvoj biljaka koje proizvođači nastoje održati zdravim. Rošić je istaknuo da meteorološke prilike i ukupno okruženje ne idu na ruku poljoprivrednicima u BiH jer ne postoji sustav, niti odgovarajuća podrška.

– Bitno je da se povežu akademska zajednica, naše institucije koje upravljaju resursima i poljoprivredni proizvođači da bi se napravio sustav koji će pomagati i savjetovati naše poljoprivrednike i dati im smjernice na vrijeme, a ne kada postoji problem – naveo je Rošić.

BiH je idealna zemlja kada je riječ o proizvodnji ljekovitog bilja i ima resurse, ali se mora pokrenuti inicijativa jer, kako je rekao Rošić, dolaze druga vremena na koja nismo naučili.

Rošić koji je nekada imao 200 košnica pčela i uzgajao 250 različitih vrsta ljekovitih biljaka,  kako sam kaže, trenutno je u životnoj dobi kada mora reducirati sve što je nekada radio.

– Nema ni ljudi koji bi se posvetili ovom poslu, izgubila se volja za održati imanje. Za uzgoj ljekovitog bilja neophodno je dobro poznavati okoliš, klimu i kvaliteta zemljišta u koje se sadi ljekovito bilje. Najvažnije je ipak imati ljubav prema tom poslu, jer ćete tek tada dati svoj maksimum, a i rezultati neće izostati – naveo je Rošić.

Izvor:Stolac.co

Hercegovka.net

Odgovori