Učestale kiše i vlaga odgodili prvu proljetnju žetvu ljekovitog bilja

Date:

Učestale kiše i velika vlaga odgodile su prvu proljetnu žetvu ljekovitog bilja, neke vrste su ugrožene i proizvođači predviđaju da će ovo biti jedna od lošijih sezona. 

Šefik Rošić, jedan od najpoznatijih pčelara cazinske krajine, koji, osim pčela, uzgaja i ljekovito bilje, rekao je za Fenu da su ovakve meteorološke prilike dovele do izuzetno lošeg stanje kada je riječ o ljekovitom bilju, ali i pčelarstvu.

– Sada trebam brati kamilicu, ali za to nema uvjeta. Ukoliko bih sačekao da se osuši, odmah dođe druga kiša. Teško je kada govorimo i o sijanju i uzgoju ljekovitog bilja. Vidite i što se događa sa voćem, određene biljke potpuno odbacuju list zbog vremenskih uvjeta, ali o tome trebaju govoriti stručnjaci – naveo je Rošić.

Kišan period je doprinio da se korovi maksimalno razviju i tako spriječe razvoj biljaka koje proizvođači nastoje održati zdravim. Rošić je istaknuo da meteorološke prilike i ukupno okruženje ne idu na ruku poljoprivrednicima u BiH jer ne postoji sustav, niti odgovarajuća podrška.

– Bitno je da se povežu akademska zajednica, naše institucije koje upravljaju resursima i poljoprivredni proizvođači da bi se napravio sustav koji će pomagati i savjetovati naše poljoprivrednike i dati im smjernice na vrijeme, a ne kada postoji problem – naveo je Rošić.

BiH je idealna zemlja kada je riječ o proizvodnji ljekovitog bilja i ima resurse, ali se mora pokrenuti inicijativa jer, kako je rekao Rošić, dolaze druga vremena na koja nismo naučili.

Rošić koji je nekada imao 200 košnica pčela i uzgajao 250 različitih vrsta ljekovitih biljaka,  kako sam kaže, trenutno je u životnoj dobi kada mora reducirati sve što je nekada radio.

– Nema ni ljudi koji bi se posvetili ovom poslu, izgubila se volja za održati imanje. Za uzgoj ljekovitog bilja neophodno je dobro poznavati okoliš, klimu i kvaliteta zemljišta u koje se sadi ljekovito bilje. Najvažnije je ipak imati ljubav prema tom poslu, jer ćete tek tada dati svoj maksimum, a i rezultati neće izostati – naveo je Rošić.

Izvor:Stolac.co

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...