U zgradi Vlade HNŽ-a održana Prezentacija automatizirane platforme za ranu dijagnostiku moždanoga udara

Date:

U organizaciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije, danas je u zgradi Vlade HNŽ-a održana Prezentacija automatizirane platforme za ranu dijagnostiku moždanoga udara te je županijskim ministrima predstavljena njezina uloga u terapeutskom zahvatu mehaničke trombektomije.

Vlada je za realizaciju te platforme izdvojila 300.000,00 KM financijske potpore, nadogradnja radiološkoga informacijskog sustava je završena, a Platforma će biti korištena u produkciji u tri bolnice koje se nalaze na prostoru HNŽ-a: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici dr. Safeta Mujića i Općoj bolnici Konjic.

”Na samom početku uspostavljanja, Platforma je rezultirala pravodobnim otkrivanjem i skraćenom vremenskom intervencijom kad je u pitanju moždani udar što je bio i cilj nadogradnje da se, uz brzu dijagnostiku, smanje posljedice moždanoga udara”, kazao je ovom prigodom resorni ministar dr. Goran Opsenica, podsjetivši na implementaciju četiri velika projekta vezana za unaprjeđenje zdravstvenih usluga za sve pacijente koji gravitiraju bolnicama u HNŽ-u, a provedeni su u mandatu ove vlade. Riječ je o Županijskomu programu ranoga otkrivanja raka dojke (2019. – 2022. i 2023. – 2026.), Programu prevencije i ranoga otkrivanja bubrežnih bolesti u HNŽ-u, Automatiziranoj platformi za dijagnostiku pacijenata s moždanim udarom i Automatiziranoj platformi za ranu i preventivnu dijagnostiku raka pluća.

Poručivši kako u BiH jedino HNŽ pruža ovaj i za svjetske razmjere nov oblik usluge 24 sata tijekom cijele godine, detaljnu prezentaciju načina funkcioniranja automatizirane platforme za ranu dijagnostiku moždanoga udara, kao i presudnost brzine i kakvoće dijagnostičkih mogućnosti u spašavanju života i oporavku pacijenta koji doživi moždani udar, uradio je voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju SKB-a Mostar dr. Gojko Bogdan, dok je v.d. predstojnika Kliničkoga zavoda za radiologiju SKB-a Mostar dr. Vedran Markotić ovom prigodom pohvalio inicijative koje su stigle iz resornoga ministarstva i Vlade HNŽ-a.

”Mislim, prije svega, na screening mamografske preglede za žene na području HNŽ-a, program umjetne inteligencije za ranu detekciju moždanoga udara na CT-u za pacijente u HNŽ-u, kao i nedavno usvojen financijski plan za screening program karcinoma pluća na području Županije. Također, jasno je i iz današnje inicijative i prilike za prezentaciju rada Odjela za intervencijsku radiologiju, kako Vlada HNŽ-a daje veliku važnost razvitku radiodijagnostike i intervencijske radiologije u SKB-u i našoj županiji”, komentirao je dr. Markotić, s kojim su u prezentaciji sudjelovali i dr. Robert Prusina i dr. Dorijan Radančević iz SKB-a Mostar.

Predsjednik Vlade HNŽ-a dr. sc. Nevenko Herceg izrazio je osobito zadovoljstvo viđenim, naglasivši kako se s ovim naprednim programima svrstavamo uz bok razvijenim zemljama zapadne Europe i značajno osnažujemo kakvoću zdravstvene usluge za pacijente triju bolnica s prostora HNŽ-a, s posebnim naglaskom na SKB Mostar kojoj gravitiraju pacijenti iz čak tri susjedne županije.

”Koristim i ovu prigodu pohvaliti inicijative resornoga ministarstva. Vlada je, prepoznavši značaj svih ovih programa koji su nam predstavljeni, financijski spremno stala iza njihove implementacije, što je na tragu našega opredjeljenja na svaki raspoloživi način ojačati naše zdravstvene usluge, osuvremeniti naš zdravstveni sustav i pomoći spašavanju života, liječenju i oporavku naših sugrađana koji se nađu u situaciji da im je potrebna liječnička skrb”, poručio je dr. Herceg.

Izvor:Vlada HNŽ

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...