U Splitu održan Međunarodni seminar o primjeni novih tehnologija i zaštiti okoliša

Date:

U Splitu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (EZA) od 9. do 11. studenoga 2023. godine održan je Međunarodni seminar pod nazivom  “Primjena novih tehnologija u radnim procesima-zaštita okoliša kao preduvjet za održivi razvitak” koji je ovoga puta okupio četrdesetak sudionika iz devet europskih država.

Brze društvene i političke promjene te napredak novih tehnologija nameću brojna pitanja u problematici održivog razvoja, zaštiti okoliša i očuvanju i poboljšanju radnih mjesta, a odgovore na neka od brojnih pitanja, kroz svoja predavanja pokušali su odgovoriti predavači i sudionici ovog seminara.

Na početku seminara sve prisutne je u ime organizatora pozdravio je dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak i izrazio zadovoljstvo što je što je Napredak još jednom organizator ovog značajnog skupa EZA-e, čiji je punopravni član još od 2010. godine.

Prvi blok seminara bio je okrenut ka primjenama novih tehnologija u radnim procesima kao prednostima i izazovima, u kojem su govorili Dražen Vikić-Topić, redovni profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu Juraj Dobrila u Puli, Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu kao i dr. sc. Ante Ivić iz Odjela za upravljanje kvalitetom proceca HT Mostar prezentirao primjenu novih tehnologija na primjeru Tekekoma.

Drugi blok bio je više posvećen ekološkoj problematici i mogućnostima za održiv razvoj kroz korištenje novih tehnologija o čemu su govorili Željko Mrnjavac, profesor na Fakultetu ekonomije poslovanja i turizma Sveučilišta u Splitu, Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena savjetnica u Institutu za turizam te Stipe Božić, istaknuti alpinista, putopisac i redatelj, član HGSS-a koji je popeo na najviše vrhove svih kontinenata na Zemlji.

Popodnevna predavanja nastavljena su s temom „Koliko (da li) nove tehnologije doprinose očuvanju i zaštiti okoliša?“ o čemu su kroz svoja predavanja govorili Jerko Rošin, predsjednik Akademije arhitektonske umjetnosti i znanosti Hrvatske, Veran Bušelić, voditelj karijernog savjetovanja na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i Mario Matić, mladi doktorand  na Prirodslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je govorio primjeni i  iskoristivosti nuklearne energije u svijetu.

Nakon pauze seminar je nastavljen predavanjima na temu „Osiguranja boljih uvjete rada uz primjenu novih tehnologija – Uloga i doprinos radničkih organizacija u ovim procesima“ o kojima je govorila gošća iz Slovačke Lubica Černa, predsjednica Nezavisne kršćanske unije Slovačke, Slobodan Antovski, predsjednik Saveza nezavisnih i samostalnih sindikata Sjeverne Makedonije te Srđa Keković, glavni tajnik Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

U subotu, drugog dana seminara uvodna tema je bila pod naslovom „ Prati li obrazovni sustava zahtjeve tržišta rada?“ gdje su svoja izlaganja imali Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak koji profesionalno radi u sustavu obrazovanja, Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatsko-obrtničke komore Crne Gore te Mirzet Pozderović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH. U svom izlaganju Marđenović je istaknuo važnost povezivanja obrazovanja s privredom kako bi obrazovanje moglo slijediti nova tehnološka dostignuća i primijeniti ih u praksi.

Posljednji blok seminara nosio je naziv „Ako je razvitak održiv, zašto se onda priroda buni“, o čemu su govorili Pavo Barišić, redovni profesor u trajnom zvanju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Vilibić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju u Zavodu za istraživanje mora i okoliša te Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak.

Zaključak seminara je da ovakvi seminari veoma dobro koriste u razmjeni mišljenja znanstvenika i ljudi koji sudjeluju direktno u stvaranju novih tehnoloških rješenja sa ljudima iz proizvodnje i obrazovanja kako bi saznali efekte koji se odražavaju izravno na radnike u procesu proizvodnje, prenosi HKD Napredak

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...