U ovom malom mjestu škola je morala staviti lokot na vrata: ‘Učitelja je previše, djece sve manje’

Popovići, Korlat, Nadin i Podlug benkovačke su škole koje imaju svega po tri učenika, ali ove godine nemaju ni jednog prvašića. Najgore u Zadarskoj županiji ipak stoje posedarsko Ždrilo i benkovački Perušić koji su privremeno zatvorili vrata područnih škola jer uopće nemaju učenika, piše Danas.hr

Svega nekoliko kilometara od Benkovca je selo koje ima školu, ali nema djece, pa je već sada vjerojatno da je neće pohađati ni sada jednoipolgodišnja Mare.

“Nažalost neće jer između nje i sljedećeg najmlađeg djeteta je nekih 6-7 godina. A iza nje mislim da nema nikog. Tako da je sama. Vjerojatno će morati ići u Benkovac. Žao mi je jer sam i sama završila na selu školu i bilo je nekako lakše”, kaže Zrinka Ljutić iz Perušića.

Zrinka je i sama nezaposlena učiteljica razredne nastave. Ne želi otići iz Perušića, a u budućnosti će možda raditi i neki drugi posao

“Jednostavno je učitelja previše, djece je sve manje s druge strane i nemamo se gdje zaposliti”, objašnjava Ljutić.

Problem je to mnogih manjih mjesta.

Čak 385 škola u Hrvatskoj ima manje od 10-ero učenika, pa im prijeti privremeno ili trajno zatvaranje kao školi u benkovačkom Perušiću.

U tu je školu pored svoje kuće išao i 22-godišnji Stipe. Tada ih je do četvrtog razreda bilo 12-ero.

“Nema nas puno mladih u selu. Ja sam ostao, ja svoju budućnost vidim u poljoprivredi. Ima nekog izlaza, ima nekog rješenja za ostati, ali jako teško. Takva su vremena došla da radimo svi za minimalce, ne možemo što je najbitnije riješiti stambeno pitanje”, kaže Stipe Zrilić iz Perušića.

Izvor:Danas.hr

Hercegovka.net

Odgovori