U Mostaru otvoren studentski dom “Antalija”

U kampusu Univerziteta “Džemal Bijedić” u petak je svečano otvoren novi studentski dom koji će nositi ime Antalija po turskoj metropolitanskoj općini koja je bila glavni financijer izgradnje.

Opremu za studentski dom osigurao je Savez općina turskoga svijeta, uređenje partera oko studentskoga doma financiralo je Gradsko vijeće Grada Mostara, a sredstva za završne radove osigurala je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Rektorica Univerziteta “Džemal Bijedić” Alena Huseinbegović kazala je kako otvaranje studentskog doma predstavlja novi korak u razvoju Univerziteta, a to je rezultat zajedničkoga napora svih relevantnih aktera koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

– Studentski dom predstavlja simbol rasta i razvoja univerzitetske zajednice te kao takav pruža modernu i komfornu stambenu atmosferu za sve studente koji će boraviti u njemu. Kvalitetno i moderno osmišljen i ispunjen vrhunskim sadržajima studentski dom će kreirati kvalitetan ambijent i okruženje koje podržava akademski i društveni razvoj studenata. Ovo za njih nije samo objekt betonske konstrukcije nego ugodno mjesto gdje će stvarati uspomene, stjecati znanje i vještine, ali i nova inovativna rješenja – istaknula je rektorica Huseinbegović.

Studentski dom „Antalija“ može primiti 180 studenata. Ima i 22 apartmana koji su kvalitetno i moderno opremljeni, te studentsku ambulantu i psihološko savjetovalište.

Cijena smještaja je 270 maraka za dvokrevetne sobe, donosno 370 maraka za jednokrevetne, s tim da studenti imaju pravo na subvencioniranje smještaja od županija iz kojih dolaze u iznosu od 220 do 230 maraka.

U okviru Doma radit će i restoran koji će nuditi hranu po pristupačnim cijenama, a prve studente primit će već s početkom nove akademske godine.

Zamjenik glavnog tajnika Metropolitanske općine Antalija Yasare Ergun kazao je kako im je bila čast doprinijeti izgradnji i opremanju za Mostar i Univerzitet jednog ovakvo važnog objekt.

– Važno je da gradu kao što je Mostar, a s kojim imamo velike i duge kako kulturološke i povijesne tako i bratske veze, poklonimo jedan ovakav objekt. Siguran sam da će se u skorije vrijeme naši doprinosi i veze u Mostaru i Univerzitetu udvostručiti, ako ne i utrostručiti – poručio je Ergun.

Ocijenio je kako nije bitno koliko je novaca uloženo u izgradnju Studentskog doma, nego „duhovna, nematerijalna vrijednost kojom je izgradnja Doma pokrenuta“.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović složio se sa sugovornicima o značaju Doma, čestitao je svim akterima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove ideje, a svim studentima poručio da uživaju u novim prostorima i da ih najbolje iskoriste.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Odgovori