U Mostaru i Sarajevu prosvjedi protiv nasilja nad ženama

0
Inicijativa građanki/na Mostara organizira mirni prosvjedni skup građanki/na Mostara u ponedjeljak, 14. kolovoza u 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

Mirnim prosvjedima nastojimo, zajedno, skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali i iznijeti zahtjeve upućene svim nositeljima vlasti kako na lokalnom, županijskoj tako i na državnoj razini.

Zahtijevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve nositelje vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicida,  uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje kaznenih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Zahtijevamo i dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u obitelji, da se počinitelju sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Femicid u našoj zemlji je stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati.

Pozivamo sve nositelje vlasti u Gradu Mostaru, gradske vijećnike, županijske zastupnike u Skupštini HNK, nevladine organizacije, građanke i građane u Mostaru da nam se pridruže na Španjolskom trgu u 18 sati.

Zajedno podignimo glas i borimo se protiv femicida!, stoji u priopćenju Incicijative građanki/na Mostara.

U isto vrijeme će se u Sarajevu ispred Katedrale održati mirna šetnja i prosvjed za ubijenu Nizamu Hećimović, ali i za sve žrtve nasilja.

Inicijativa je to gradonačelnice Benjamine Karić koja je u svom govoru na društvenim mrežama pozvala građane Sarajeva da se pridruže ovoj prosvjednoj šetnji u što većem broju.

Tragična ubojstva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude.

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti točka odakle će se slati sve važne i snažne poruke.

Pozivam sve građane Sarajeva da se u svojoj solidarnosti pridruže mirnoj šetnji u znak prosvjeda protiv svake vrste nasilja oko nas, posebno nasilja nad ženama.

Grad Sarajevo će biti inicijator i organizator prosvjedne šetnje. Vrijeme je da institucije preuzmu odgovornost i daju dodatni kredibilitet i ozbiljnost situaciji koja je alarmantna, poručila je gradonačelnica Karić.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

Hercgovka.net

Odgovori