U Hercegovini se radi najsuvremenija farma – roboti će musti krave

Novi objekt farme Marena u Posušju, bit će najsuvremeniji u ovom dijelu Europe. Moderna oprema, uključujući robote za mužu te madrace za krave, je nabavljena i čeka izgradnju objekta, odnosno građevinsku dozvolu.

”To će biti prva novoizgrađena farma u BiH u kojoj će biti postavljeni roboti za mužu. U našoj zemlji ima nekih farmi u Republici Srpskoj, gdje su oni nadograđivani u postojeće objekte”, rekao je za Agroklub, Mario Mitar, farm menadžer.

GEA stajska oprema

Riječ je o njemačkoj GEA stajskoj opremi, od kojih su ranije nabavili i trenutno izmuzište, riblju kost kao i prateću opremu. Tri robota bit će postavljena u novoj farmi, a mužnja će se tako vršiti tijekom cijelog dana.

”Automatski se selektiraju one koje idu na mužu, krave imaju čipove i same idu prema robotu kada žele, s tim da i robot preko sistema dobiva naredbu da li to grlo podliježe muži u tom momentu, kako ne bi muzao one za koje nema potrebe”, pojašnjava Mitar.

Jedan robot 60 krava dnevno

Jedan robot, kako je dodao, muze 60 krava dnevno, te oni u novom objektu planiraju ovom sistemu prilagoditi 180 grla. Investicija nije nimalo jeftina, no ova farma je dio MCI korporacije, koja je odlučila uložiti sredstva za modernizaciju.

”Sami roboti koštaju oko 500 hiljada eura”, dodaje sugovornik koji se nije upuštao u procjenu kompletnih troškova gradnje, budući da je zadužen za brigu o kravama.

Na farmi Morena je 250 muznih grla, od toga je 200 na muži i 50 u suhostaju. Većina je pasmine simental, njemačke i češke.

”Imamo i francusku monbeljar. Uvezli smo 30 junica, one su sad oteljene i krenule su s mužom. Što se tiče prve laktacije bolje su od simentalki, budući da one tek drugom i trećom laktacijom dostižu svoj kapacitet. Bit ćemo zadovoljni ako sada bude 8.000 litara, a kasnije se nadamo da će ići iznad 9.000 litara”, kaže Mitar.

4 mjeseca radova

Što se tiče konstitucije monbeljar više liče na holstein, elegantnije su, dodaje. U suvremenom objektu farme, kako kaže, ništa neće biti prepušteno slučaju, sve će biti automatizirano, od ishrane do muže. Kada dobiju potrebnu dokumentaciju radovi bi trebali biti završeni u roku od tri do četiri mjeseca.

”Objekt je otvoren sa strana, samo krovna konstrukcija će se graditi, a pod će biti betonski. Klima je ovdje malo blaža, pa nema potrebe zatvarati strane. Na ležište a će biti postavljeni madraci, tako da će im biti ugodno za ležanje”, zaključuje Mitar, piše čapljinski portal

Hercegovka.net

Odgovori