U Fužinama se sinoć dogodila najromantičnija šetnja kraj jezera: Pogledajte kako je bilo uz čak 400 baklji

Sudionici su se okupili kod beach bara Čoka, gdje se uz logorsku vatru, dobru glazbu i kuhano vino čekao znak za »start«. Već tu je raspoloženje bilo sjajno, a »potpirivao« ga je oveći krijes koji je, što je vatra jačala, bio sve zanimljiviji, posebno najmlađima

Piše:Marinko Krmpotić

FUŽINE – Već za prvi vikend nove 2023. godine u Fužinama su se pobrinuli za priredbu kojom gostima pružaju mogućnost druženja i zabave. Naime, pred Staru godinu planirana tradicionalna Šetnja pod bakljama morala je zbog nepovoljnih vremenskih prilika biti odgođena. No, u Fužinama nisu željeli odustati od te već poprilično među zaljubljenicima u Fužine prihvaćene priredbe pa su je održali tjedan dana kasnije. I bome je to bio pun pogodak!

Naime, prodano je svih 400 baklji, a budući da je u šetnji prema Vrelu bilo i onih bez baklje, jasno je da je subotnje predvečerje u Fužinama šećući uz jezero provelo više od 500 ljudi! Sudionici su se okupili kod beach bara Čoka, gdje se uz logorsku vatru, dobru glazbu i kuhano vino čekao znak za “start”. Već tu je raspoloženje bilo sjajno, a “potpirivao” ga je oveći krijes koji je, što je vatra jačala, bio sve zanimljiviji, posebno najmlađima. Desetak minuta prije 17 sati Silvija Sobol, direktorica Ureda za turizam Općine Fužine koji djeluje pri KTD-u Fužine, pozvala je sve na paljenje baklji, a zatim se polako šetnicom Hrvatskih branitelja krenulo prema 2,5 km udaljenom Vrelu, gdje se moglo razgledati špilju.

Šetnja pod bakljama bila je dobar uvod u novu turističku godinu, ističe Silvija Sobol te naglašava kako su baš to i željeli ponajprije stoga jer su prošlogodišnji rezultati bili u znaku novih rekorda, konkretnije povećan je broj dana boravka gostiju za gotovo 30 posto u odnosu na 2019. godinu, a ta do sada “magična godina” nadmašena je i po broju noženja. Istina, samo za 0,5 posto. No, rast je rast, rekla nam je Sobol i dodala:

– Po ostvarenom broju noćenja prednjače domaći posjetitelji, a stranih je bilo najviše iz Njemačke i Italije, nešto manje iz Francuske, Austrije i Nizozemske, a zamjetan je dolazak turista s azijatskih tržišta. 54 posto noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, apartmanima, kućama za odmor i sobama. U odnosu na 2019. godinu u ovoj vrsti smještajnih kapaciteta broj noćenja je rastao za gotovo 23 posto, što pokazuje da se ulagalo u turizam, kako u vidu povećanja broja smještajnih jedinica, tako i u unapređenju pružanja usluga. Iznimno dobar turistički uspjeh 2022. godine proslavili smo dostojno 31. prosinca na već kultnom ispraćaju stare i Dočeku Nove godine u podne, koji je brojio oko deset tisuća posjetitelja iz zemlje i inozemstva – rekla nam je Silvija Sobol.

Šetnji je s cijelom obitelji nazočio i načelnik Općine Fužine David Bregovac, koji je najavio mogućnost da Šetnja pod bakljama bude preseljena baš na prvi vikend siječnja.

– Čini mi se da je bolje da ovo druženje priređujemo prvog vikenda u siječnju. Jer, u onim danima prednovogodišnjeg rasploženja jako je puno različitih priredaba i druženja. Suprotno tome ovog prvog vikenda ne događa se puno toga, a Fužine su još uvijek pune turista kojima se ovo itekako sviđa – rekao je Bregovac.

Izvor:Novi list

Odgovori