U BiH stiže 126 milijuna KM od EU, tko će dobiti novac?

Date:

U BiH stiže 126 milijuna KM pomoći Europske unije već za nekoliko dana.

U Republici Srpskoj i Brčko distriktu spremni za raspodjelu novca socijalno ugroženim kategorijama pogođenim energetskom krizom. U Federaciji BiH još ne znaju ni točan broj obitelji u stanju potrebe.

Opravdanje iz Federacije za veoma malo urađenog na implementaciji je zakonski okvir koji ne prepoznaje termin energetski siromašni građani. Kao da ne živimo u zemlji u kojoj je prema statistikama gotovo 50 % stanovništva na rubu siromaštva. Iz dosadašnjeg iskustva građani skeptični gdje će ovaj novac na kraju završiti, javlja N1.

Ja mislim u džepovima političara, ‘ko zna, Bosna je Bosna, Uglavnom neće završiti gdje treba, mišljenja su građani.

A treba mnogima. Inflacija i energetska kriza osobe s minimalnim primanjima dovele su do prosjačkog štapa. U Brčko distriku takvih je 12.500 potencijalnih korisnika koji će dobiti oko 80 KM. Nezadovoljni su raspodjelom jer nisu dobili adekvatan postotak po broju stanovnika.

Brčko prema popisu iz 2013. godine ima 83.000 stanovnika, BiH 3,5 milijuna. U postotku to je 2,37 % što je trebao biti ekvivalent. Mi smo ovom diobom dobili oko 500.000 eura, a trebalo je biti 1,6 milijuna, kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Daleko više sredstava za oko 60.000 korisnika koji će po domaćinstvu dobiti prema prvim procjenama oko 537 KM.

Kategorije ove prve kao što su korisnici novčane pomoći, korisnici dječjeg dodatka i braniteljske kategorije će biti po statusu uvrštene na popis za korištenje ove pomoći, a osobe starije od 65 godina bez primanja i korisnici najniže mirovine će se morati prijaviti na javni poziv, kaže za N1 Vladimir Makarić iz Ministarstva za zdravlje i socijalnu politiku RS.

Predstavnici resornih ministarstava iz Federacije BiH nisu održali prezentaciju, ne znaju ni točan broj onih koji su u potrebi u ovom entitetu, a nisu održali ni sastanke s lokalnim vlastima u općinama i gradovima koje će prema njihovim riječima biti zadužene za implementaciju projekta kroz javne pozive.

Na pitanje zašto ne nazoče predstavnici ministarstva novinari N1 televizije dobili su sljedeći odgovor:

Što se tiče predstavnika ministarstva, javio je jutros da je bolestan tako da sam nažalost ja u njegovoj ulozi. Što se tiče konačnog iznosa po domaćinstvu u skladu s planiranom dinamikom i dogovorom s izaslanstvom jasno je navedeno da će se ukupan iznos sredstava podijeliti s brojem korisnika onda ćemo dobiti ukupan iznos po pojedinačnom korisniku zato ne možemo u ovom trenutku govoriti o pojedinačnom iznosu koje će domaćinstvo dobiti koje bude apliciralo na javni poziv, kaže Adnan Tatar iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kada će se ubrzati planirana dinamika i novac konačno podijeliti najranjivijim kategorijama u Federaciji BiH još je neizvjesno. Iz EU poručuju da će vršiti ozbiljna kontrolu utroška sredstava što će biti i uvjet za puštanje druge tranše.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...