Trebižat: Iz Antina neobičnog vrta više od tone naranača i mandarina

Date:

Slučaj umirovljenika Ante Vrankića iz Trebižata pokraj Čapljine opisali smo prošle jeseni.  Naime, tamo gdje im na prvi pogled mjesto nije – u vrtovima, uz kuću i ispod kuće Ante je uz lozu, masline i šipke zasadio i agrume.

Piše:Dušan Musa

Prošle godine pohvalio nam se kako je ubrao 1,2 tone mandarina i naranača.

Ove godine urod je bio i nešto bogatiji, a ovaj radu skloni umirovljenik na završnu je berbu pozvao novinare, kaže, s razlogom, da im zahvali na promociji za ovaj dio Hercegovine neuobičajenih kultura.

Od trešanja, grožđa…

– Kad su ljudi čuli da nasade održavam potpuno ekološki, prehrana je stajsko gnojivo, za to, uz stajski gnoj, gojim i po tri svinje, a od preparata upotrebljavam samo modru galicu i bakreni sulfat, počeli su zvati i raspitivati se o sadnji i kupnji. Na kraju sam sklopio dogovor s jednom gospođom koja je, sada već prošle sezone, plasirala moju kompletnu proizvodnju. To me je oslobodilo odlazaka na tržnicu i uvjeravanja nepovjerljivih kupaca u kvalitetu robe. Počeli smo s trešnjama, nastavili sa stolnim grožđem, a završili s mandarinama i narančama. Ona bi meni uvečer ostavila gajbe i rekla koliko i što treba ubrati za sutra, ja sam to poštovao i posao je išao “kao po loju”. Jako sam zadovoljan upravo zbog te prodaje na kućnom pragu – ističe Ante.

Podsjećamo, ovaj istinski radoholičar nasad agruma zasnovao je još 1982./83. godine. Sadnice su mu donijeli prijatelji iz Opuzena. Led mu je, kako nam kaže, pričinio štetu dva puta, i to 2005. i 2012. godine.

– Nakon ovog posljednjeg leda 2012. mislio sam da su naranče gotove. One mogu dva, tri jutra izdržati temperature do -10 stupnjeva, dok mandarine sorte zorica mogu i do -14, ali kratko, nekoliko jutara. Kao i 2005. godine, u pomoć su mi ponovno priskočili prijatelji iz Opuzena, lijepo su porezali oštećene grane i stabla i sada ponovno imam i naranče – petnaestak stabala i mandarine – stotinjak stabala. Nisu one ništa rizičnije od drugih kultura, recimo, dođe tuča i uništi lozu i druge usjeve na otvorenom, tako je i kod agruma. Ako bude jaki mraz, pravilo je – njeguj i za godinu-dvije ponovno ćeš brati plodove – kaže, zbog uspješne sezone na svoje agrume i druge nasade, ponosni Ante.

Proširenje nasada

Zanimljivo, za razliku od naranača koje odlično rađaju, klementine i grejp nemaju tako izdašan rod, barem tako je Antino iskustvo.

Naravno, za Antu je uspješna sezona bila poticaj za proširenje nasada.

Izvor:Večernji.ba

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...