Treba li uklanjati listove rajčice?

Date:

elika količina zelene mase negativno utječe na rast, razvoj i plodonošenje, a donji listovi prvi obolijevaju, piše Agroklub

Puno je pitanja trebaju li se s rajčice uklanjati listovi, zašto se to radi, kakav je učinak i slično. Često možete vidjeti ogoljene stabljike u većem ili manjem obujmu.

Nedoumice dodatno potiče što postoje dva tipa rajčice. Indeterminantni koji se odnose na sorte i hibride koji imaju neprekinut rast u visinu, kojima je potrebna armatura, i determinantni, kojima se rast prekida i formiraju grm, uglavnom je industrijski.

Potreba ili hir?

Mnogim uzgajivačima još uvijek nije jasno radi li se o potrebi ili hiru. Postupak je prvenstveno vezan za indeterminantne sorte i hibride, a ima niz prednosti.

Kako bi biljka postigla svoj maksimalni rast, razvoj i prinos ona mora formirati najmanje 18 listova. Na stablu se prvo javljaju oni, a zatim cvjetne drške, plodonosne etaže. Između njih se formiraju listovi, obično tri.

Grmu rajčice treba osigurati prozračnost i spriječiti zagušenje. Previše vegetativne mase povećava vlažnost unutar grma, površina listova se sporije suši, veća je opasnost od pojave bolesti i napada štetnika, plodovi su sitniji, biljna hraniva se troše na formiranje lišća, a ne plodova.

Kako bi se to spriječilo uklanjaju se listovi i zaperci u cilju formiranja jednog ili dva stabla.

Kako pravilno ukloniti listove?

Prvi korak je uklanjanje donjih listova. Oni padaju na površinu zemlje i leže na tlu. Za vrijeme kiše ili kod navodnjavanja ostaju mokri i na njima se pojavljuju prvi znaci bolesti, posebno plamenjače. S uklanjanjem ne treba žuriti. Prerano uklanjanje, posebno na tek presađenim biljkama, može izazvati prekid i zaostajanje u rastu. Svako otkidanje je stres i ne treba odjednom ukloniti više njih, najviše dva do tri tijekom tjedna. Ne treba se strogo držati ovog uopćenog pravila, potrebno je pratiti situaciju i njihov izgled.

Obično se s ovom mjerom počinje kad se plodovi formiraju, vežu i postaju svijetlo obojeni, odnosno kada počne dozrijevanje. U “normalnim” godinama tada je intenzivna pojava plamenjače. Uklanjaju se listovi ispod plodne grane. Obično se ostavi onaj na poziciji ispod grane, jer pospješuje zrenje.

Za otkidanje listova izbjegavajte tmurno vrijeme, kišu ili popodnevne vrućine. Poslije otkidanja primijenite preventivne pripravke, poput otopine mlijeka, kako bi spriječili infekcije kroz nastale rane.

U slučaju da se na plodovima primijeti trulež vrhova treba izbjegavati ovu aktivnost.

Izvor:Agroklub.com

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...