Travnik : Općina kupuje stanove za iznajmljivanje mladim bračnim parovima

Date:

Mladi bračni parovi koji su za iznajmljivanje stana plaćali 350 km i više sada će za gradske stanove izdvajati od 100 do 150 km.

Mladi bračni parovi na putu ka osamostaljivanju u Bosni i Hercegovini susreću se s nizom prepreka. Prvi je gdje i kako živjeti. Zbog često nesigurnih poslova kredit ne mogu podići, a najamnine su sve skuplje. Zbog toga Općina Travnik počinje s kupovinom stanova koje će iznajmljivati mladim bračnim parovima po, kako kažu, simboličnim cijenama, piše BHRT.

Selma Šibčić iz Travnika i nakon 3 godine braka još s mužem živi pod najmom. Iako su već sad cijene mjesečne najamnine stana u ovom gradu visoke, ističe ova mlada Travničanka, izvjesno je da će one i dalje rasti. Jedan kredit za vratiti već imaju, tako da o kupovini stana, za sada, mogu samo maštati.

“Ovdje kvadrat jednog stana košta od dvije tisuće, pa nadalje. Tako da nema šanse, a za nekih 50 kvadrata moramo izdvojiti nekih 100 tisuća, a 100 tisuća dignut kredita u banci je malo nemoguće”, kaže Selma.

A slična situacija je i s ostalim travničkim mladim bračnim parovima. Aldina Karajko i nakon više od 10 godina braka još živi s roditeljima svoga muža.

“Sreća pa imam kuću u kojoj je svekar, ali još uvijek to nije riješeno, budući da imam i djevera. Tako ide svake godine, iz kredita u kredit da bi nešto osposobili svojoj djeci i na kraju život nas prođe u kreditu ili eventualno moramo napustiti svoju zemlju”, kazala je Aldina Karajko.

Kako bi spriječili odlazak mladih, općina Travnik će u narednom periodu kupovati stanove od 40 do 55 kvadrata, te ih davati upravo mladim bračnim parovima na korištenje uz naknadu. Za ovaj projekt već je osigurano pola milijuna maraka ranijih sredstava iz stambenog fonda, ističu u općini.

“To je kvadratura koja je dovoljna i još jedno dijete vjerojatno. Vidjet ćemo sada dalje što su to kriteriji koji će opredjeljivati tko će dobiti stan na korištenje. Sad za sad će to biti bračni parovi s deficitarnim zanimanjima”, kazao je Kenan Dautović, načelnik općine Travnik.

Plastično prikazano mladi bračni parovi koji su za iznajmljivanje stana plaćali 350 km i više sada će za gradske stanove izdvajati od 100 do 150 km.

“Nećemo moći više od 5 do 7 stanova kupiti. Dakle, kad se gleda masa nije to nešto ogromno, da kažemo da nam je to opredjeljenje i da želimo ići dalje u tom smjeru”, rekao je načelnik općine Travnik.

Iako je kupovna moć bh. stanovništva niska, potražnja za stanovima i dalje je iznenađujuće visoka. S druge strane stanova na tržištu nema dovoljno, što je prouzrokovalo, između ostalog, i rast cijena po kvadratu, tvrde iz agencije za nekretnine. Ipak u Travniku su one uspoređujući druge veće bh. gradove još na prosječnom nivou.

“Nekada je bilo jako puno stanova i čekali su se kupci. Danas kupaca ima, a čeka se adekvatan stan. Kada kupac dođe do adekvatnog stana nije u situaciji da pregovara o cijeni, nego to je to, uzmi ili ostavi”, kazala je Remisija Mujčić, direktorica agencije za nekretnine.

Javni poziv za kupovinu stanova u Travniku već je odobren, dok će točno definirani uvjeti za natjecanje za korištenje stanova biti tema naredne sjednice općinskog vijeća . Ostaje nada da će ovakvi i slični potezi izazvati lančanu reakciju sustavnog pomaganja mladima kojih je na ulicama bh. gradova, nažalost, sve manje.

Piše:Desk/Foto-Fena

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...