Tko ne smije jesti šparoge

Što su šparoge?

Šparoga je zeljasta biljka koja se često koristi kao povrće. Njeni mladi izdanci, poznati kao šparoge, često se konzumiraju zbog svog bogatog okusa i nutritivnih vrijednosti. Šparoga pripada porodici ljiljana i dolaze u različitim sortama i bojama, uključujući zelene, bijele i ljubičaste varijante. Šparoge su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrže visoku količinu vitamina K, folne kiseline, vitamina C i vitamina A. Također su dobar izvor kalija, željeza i bakra. Osim toga, imaju nisku kalorijsku vrijednost, što ih čini popularnim izborom među osobama koje paze na prehranu. Šparoga se često priprema kuhanjem ili pečenjem. Mladi izdanci šparoga obično se blanširaju kako bi se omekšali i zadržali svoju svježinu. Mogu se koristiti kao samostalno jelo ili kao dodatak različitim jelima, kao što su tjestenine, rižoti, omleti ili salate. U nekim dijelovima svijeta je šparoga i ljekovita biljka. Pripisuju im se različita zdravstvena svojstva, uključujući potencijal za poticanje probave, podršku zdravlju srca, smanjenje upala i čak podršku detoksikaciji organizma.

Što sadrže šparoge?

Šparoga je niskokalorična namirnica bogata hranjivim tvarima koje su važne za održavanje zdravlja tijela. Šparoge su izvanredan izvor vitamina, te sadrže vitamin K, vitamin C, vitamin A i vitamin E. Također sadrži folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, koja podržava normalan radt i razvoj stanica te je bi5no za trudnice koja igra ključnu ulogu u razvoju fetusa. Također podržava normalan rast i razvoj stanica. Šparoge sadrže različite vitamine B skupine, uključujući vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) i B6 (piridoksin). Ovi vitamini su važni za energiju, metabolizam i zdravlje živčanog sustava. Bogat su izvor minerala, kao što su kalij, željezo i cink. Sadrži o vlakna koja su bitna za probavu i zdravlje crijeva. Također doprinose osjećaju sitosti i stabiliziraju razinu šećera u krvi. Sadrže i različite antioksidanse, poput flavonoida i glutationa, koji pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres u tijelu. Osim toga, sadrže i aminokiseline su gradivni blokovi proteina. U šparogama si pristune fitokemimalije, a to su prirodne kemikalije prisutne u šparogama mogu imati blagotvorne učinke na zdravlje, uključujući antiupalna svojstva.

Zko ne bi smio jesti šparoge?

Iako su šparoge općenito sigurne za većinu ljudi, postoje neki pojedinci koji bi trebali biti oprezni ili ih izbjegavati.

Iako su rijetke, alergijske reakcije na šparoge mogu se pojaviti kod osoba koje su osjetljive na biljke iz iste obitelji, poput luka ili češnjaka. Ako ste alergični na ove namirnice, razmislite o izbjegavanju šparoga.

Ljudi koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi ili lijekove za kontrolu krvnog tlaka mogli bi trebati konzultirati svog liječnika prije konzumacije šparoga, jer visok sadržaj vitamina K može utjecati na učinke tih lijekova.

Također sadrže purine, tvari koje se razgrađuju u tijelu i mogu uzrokovati stvaranje mokraćne kiseline. Osobe s gihtom ili bubrežnim kamencima mogu trebati ograničiti unos purina, što može uključivati i šparoge.

Osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva ili drugih gastrointestinalnih problema mogu osjećati nelagodu nakon konzumacije šparoga zbog visokog sadržaja vlakana.

Iako sadrže mnogo hranjivih tvari, trudnice i dojilje trebaju biti svjesne da prekomjerni unos određenih hranjivih tvari, poput vitamina A ili fitokemikalija, može imati utjecaj na njih i na dijete.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori