Tko ne mora polagati majstorski ispit

Što je majstorski ispit?

Majstorski ispit označava vrhunac u obrtničkim zanimanjima, potvrđujući kvalitetu u određenoj struci. Položenim ispitom se ističe društvena uloga obrtnika, jer osobe s majstorskim ispitom mogu biti mentori naučnicima te pridonositi obrazovanju budućih generacija u obrtničkim zanimanjima, potičući lokalni napredak. U mnogim područjima, položen majstorski ispit omogućuje otvaranje vlastitog obrta i samostalno obavljanje poslovanja. U veljači i svibnju 2023., područne obrtničke komore su održale dva ispitna roka za majstorske ispite. Ukupno 517 kandidata i kandidatkinja se prijavilo za ispite u raznim županijama, od čega je njih 383 uspješno položilo ispit, prema izvješću Hrvatske obrtničke komore. Najveći broj novih majstora pripada elektroinstalaterima (48), frizerima (41), autoserviserima (33), vodoinstalaterima i instalaterima grijanja i klimatizacije (28), te zidarima (25). U veljači se najviše kandidata prijavilo u Međimurskoj županiji gdje je njih 30 uspješno položilo ispit. Slično, u svibnju se u Obrtničkoj komori Zagreb prijavilo 67 kandidata, od kojih je 58 uspješno završilo ispit. Obrtničke komore diljem zemlje bilježe uspješnost u polaganju majstorskih ispita, s prosječno oko 20-25 kandidata po komori. To svjedoči o visokoj kvaliteti obrtničkog rada te predstavlja pozitivan korak prema naprijed u zajednici obrtnika i njihovom doprinosu lokalnim gospodarstvima. U ostatku komora koje su provodile ispite, prolaznost je također visoka, s prosječno oko 10 uspješnih kandidata po ispitivanju.

Tko polaže majstorski ispit?

Majstorski ispit je prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Oni se polažu za zanimanja s liste vezanih obrta, te su regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja ispita. Kada osoba želi položiti majstorski ispit, mora ispunjavati određene uvjete.

Osobe koje su prošle najmanje dvogodišnje radno iskustvo u određenom zanimanju nakon što su položile naučnički ispit.

Osobe koje su završile srednje strukovno obrazovanje kako bi stekle kvalifikaciju koja nije povezana s obrtničkim zanimanjem, gimnazijom ili srednjim umjetničkim obrazovanjem. U takvim slučajevima, potrebno je minimalno četiri godine radnog iskustva u odabranom zanimanju.

Osobe koje su prošle naučnički ispit i pohađale su godinu dana obrazovanja u majstorskoj školi.

Osobe koje su stekle relevantnu srednju stručnu spremu prije školske godine 1999. /2000. i imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u određenom zanimanju.

Osobe koje su završile srednje strukovno obrazovanje kako bi stekle kvalifikaciju koja nije povezana s obrtničkim zanimanjem, gimnazijom ili srednjim umjetničkim obrazovanjem. U ovim slučajevima, potrebno je najmanje dvogodišnje radno iskustvo u zanimanju i dodatna godina obrazovanja u majstorskoj školi.

Tko nije dužan polagati majstorski ispit?

Majstorski ispit nije potreban za sve osobe. Postoje određene situacije gdje se ne treba polagati ovaj ispit, a to su sljedeće situacije.

Ako osoba nema namjeru otvaranja vlastitog obrta ili samostalnog obavljanja djelatnosti, onda u toj situaciji ne mora osoba polagati ispit.

Ako osoba radi pod mentorstvom već registriranog majstora, onda neće trebati polagati ispit dokle god osoba radi pod tim mentorstvom.

Neke djelatnosti ili zanimanja unutar obrtništva ne zahtijevaju majstorski ispit, a bitno je prije toga provjeriti s aktualnim zakonom kako biste vidjeli za koja zanimanja ili djelatnosti nije potrebno polaganje ispita.

Ako osoba već posjeduje određene akademske ili stručne kvalifikacije koje su ekvivalentne majstorskom ispitu, onda neće morati polagati ispit.

Postoje ograničenja vezana uz dob i radno iskustvo za pristupanje majstorskom ispitu. Ako osoba ne zadovoljava te uvjete, onda ne trebaju polagati ispit.

Uvijek je bitno provjeriti za koje djelatnosti i u kojim situacijama ne trebate polagati navedeni ispit, te uvijek pratite ako se pojave nove izmjene u zakonu.

Izvor:arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori