Svi jedemo salatu u ovoj kombinaciji. Stručnjaci su složni kako krastavce i paradajz nikada ne bi trebali jesti skupa. Evo i zašto

U današnjem dobu zdravog načina života i prehrane, sve veći broj ljudi okreće se salatama kao zdravom izboru za obrok ili prilog. Međutim, nedavna upozorenja stručnjaka stavljaju pod znak pitanja jednu uobičajenu kombinaciju sastojaka u salatama – krastavce i paradajz. Prema stručnjacima, ova kombinacija nije samo loša za okus, već može imati i negativan utjecaj na naše zdravlje.

Često smo svjedoci pripreme salate s krastavcima i paradajzom, jer se čini da su ovi sastojci savršeni partneri u osvježavajućim, hranjivim obrocima. Međutim, prema stručnjacima za prehranu, ova dva sastojka ne bi trebala biti zajedno u istoj salati. Evo zašto.

Prvo treba razumjeti kemijsku prirodu krastavca i paradajza. Krastavci su bogati enzimom po imenu cucurbitacin, koji im daje gorak okus. S druge strane, paradajz je kiseliji zbog prisutnosti limunske kiseline. Kombinacija ovih kemijskih spojeva može rezultirati neugodnim probavnim smetnjama kod nekih ljudi, kao što su nadutost, žgaravica i nelagoda u želucu.

Osim toga, paradajz je bogat vitaminom C, dok krastavci sadrže enzim koji može razgraditi ovaj vitamin. Kada se krastavci i paradajz jedu zajedno, taj enzim može ometati apsorpciju vitamina C, što može dovesti do gubitka hranjivih tvari i smanjenja koristi za naše tijelo.

Drugi razlog za izbjegavanje kombinacije krastavaca i paradajza u salati je njihova različita brzina probave. Krastavci su laganog sastava i brzo se probavljaju, dok paradajz ima sporiju probavu. Kada se kombiniraju, ova neravnoteža u probavi može uzrokovati nelagodu i otežati tijelu da apsorbira hranjive tvari iz obroka.

Stručnjaci za prehranu preporučuju da se krastavci i paradajz jedu odvojeno ili kombiniraju s drugim sastojcima koji su kompatibilniji s njima.

Kada pripremate salatu s krastavcima, možete ih kombinirati s raznim drugim sastojcima koji će imati dobar okus i pridonijeti nutritivnoj vrijednosti salate. Evo nekoliko prijedloga za kombinacije s krastavcima:

1.      Salata od krastavaca i zelene salate: Krastavce možete kombinirati s različitim vrstama zelene salate poput rikule, matovilca ili zelene salate. Ova kombinacija dodaje svježinu i hrskavost salati.

2.      Salata od krastavaca i paprike: Dodavanje nasjeckane paprike, bilo da je crvena, žuta ili zelena, pruža salati šarenilo boja i teksture. Ova kombinacija također dodaje dodatnu količinu vitamina C i vlakana.

3.      Salata od krastavaca i avokada: Avokado je bogat zdravim mastima i daje kremastu teksturu salati. Kombinacija krastavaca i avokada pruža uravnotežen okus i dodatnu hranjivu vrijednost.

4.      Salata od krastavaca i nara: Dodavanje sjemenki nara i sokova nara salati s krastavcima donosi slatko-kiseli okus i obogaćuje je antioksidansima. Ova kombinacija također pruža dodatnu hrskavost.

5.      Salata od krastavaca, feta sira i maslina: Kombinacija krastavaca, feta sira i maslina stvara mediteranski okus i dodaje solarnu notu. Ovo je popularna kombinacija u grčkoj salati.

Što se tiče paradajza, postoji mnogo sastojaka koji se dobro slažu s njim. Evo nekoliko ideja za kombinacije s paradajzom:

1.      Salata od paradajza, luka i bosiljka: Kombinacija paradajza, luka i svježeg bosiljka stvara ukusnu salatu koja je puna arome. Možete dodati malo maslinovog ulja i octa za dodatnu dimenziju okusa.

2.      Salata od paradajza, mozzarelle i bosiljka: Ova kombinacija, poznata kao salata Caprese, je popularna u talijanskoj kuhinji. Svježi paradajz, mozzarella i svježi bosiljak stvaraju savršenu ravnotežu okusa.

3.      Salata od paradajza, avokada i luka: Kombinacija sočnog paradajza, kremastog avokada i luka daje salati bogatstvo okusa i teksture. Dodajte malo maslinovog ulja, limunovog soka i soli kako biste zaokružili okus.

4.      Salata od paradajza, fete i maslina: Ova kombinacija mediteranskih okusa stvara ukusnu salatu. Dodajte komade feta sira, crne ili zelene masline i malo svježeg peršina za dodatnu aromu.

5.      Salata od paradajza, graha i kukuruza: Dodavanje kuhanog graha i kukuruza paradajz salati daje više teksture i hranjivosti. Možete dodati i nasjeckane paprike ili luk za dodatnu svježinu.

6.      Salata od paradajza i tunjevine: Ako želite proteinsku salatu, kombinacija svježeg paradajza i tunjevine je odličan izbor. Dodajte malo nasjeckanog luka, peršina i maslinovog ulja kako biste obogatili okus.

7.      Salata od paradajza, krumpira i jaja: Ova kombinacija stvara hranjivu salatu koja može biti samostalan obrok. Kuhajte krumpir i jaja, nasjeckajte ih, dodajte svježi paradajz, malo majoneze ili jogurta i začinite po ukusu.

Sve ove kombinacije pružaju različite okuse i teksture te vam omogućuju da prilagodite salatu prema svojim željama i preferencijama.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori