Sve više Mostaraca višak hrane ostavlja uz kontejnere kako bi pomogli gladnim građanima

Svjesni smo kako zbog inflacije i svakodnevog rasta cijena, broj gladnih građana koji jedva preživljavaju rapidno raste i u našoj zemlji.

Takva je situacija i u Mostaru gdje u bilo koje doba dana više nije rijetkost vidjeti ljude kako pretražuju kontejnere kako bi preživjeli.

Pučka kuhinja u Mostaru je puna, no ima i onih građana koji, iako su u potrebi, teško se odluče u toj ustanovi potražiti obrok.

“Jedan od razloga je to što su strogi kriteriji za dobijanje statusa korisnika naše kuhinje, a drugi razlog je što su naši ljudi takvog mentaliteta da probaju sve prije nego što dođu u situaciju da traže našu pomoć”, kazao je ranije za naš portal Direktor Pučke kuhinje u Mostaru Franjo Slišković.

Zbog toga se sve češće može vidjeti kako Mostarci ostatke hrane ne bacaju u kontejner nego ih uredno odlože u posebnim vrećicama pored, kako bi ih oni kojima su potrebni lakše pronašli.

Upravo na jedan takav prizor smo naišli danas šetajući ulicom Alekse Šantića.

Kako se vidi na fotografiji, netko je uredno složio brojne namirnice i ostavio ih uz kontejner.

Nerijetko se može vidjeti kako savjesni Mostarci ostatke od ručka spreme u aluminijske folije i u vrećice te ih okače na kante za otpad ili kontejnere.

Inače, prema posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija, u Bosni i Hercegovini domaćinstva godišnje bace 273.269 kilograma hrane.

Svaki građanin u prosjeku baci 83 kilograma hrane.

Izvor:Pogled.ba

Hercegovka.net

Odgovori