Sve spremno za jubilarni srebrni 25. Ljubuški karneval

Ljubuški nastavlja sa svojom sad već višegodišnjom karnevalskom tradicijom, koja ga je svrstala u krug zapaženih i uspješnih karnevalskih sredina i uvela u prestižni klub – Federaciju europskih karnevalskih gradova (FECC). Sljedeći tjedan, u organizaciji Karnevalskog društva Prolog, počinje 25. Ljubuški karneval.

Piše:Ivan Kaleb / Večernji list

Ovogodišnja karnevalska fešta je posebna jer Ljubuški festival slavi svoju srebrnu obljetnicu. Bit će, kao i dosad, smijeha, ozarenih lica, spontane radosti i svekolikoga šušura, koji će se šepuriti i valjati ljubuškim ulicama. Sudjelovat će brojne karnevalske skupine iz nekoliko europskih zemalja, a nazočit će predstavnici Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC).

Početak je 6. veljače kada će se proglasiti Karnevalska Republika Ljubuški, kada će u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Vedran Markotić predati ključeve grada meštru od karnevala Jakovu Begiću i karnevalskim predstavnicima. Time će simbolično u Ljubuškom započeti vladavina mačkara.

Nastavak je za šest dana, 12. veljače, kada će se u ljubuškoj Gradskoj športskoj dvorani održati Dječji karneval. Mala karnevalska povorka krenut će od Gimnazije Ljubuški prema dvorani, gdje će se sve dječje karnevalske skupine predstaviti svojim nastupima. U maloj povorci sudjelovat će 11 dječjih karnevalskih skupina, što uključuje ljubuške osnovne škole i dječj vrtiće, kao i stalne goste iz dječjih vrtića u Posušju i Grudama.

Vrhunac i središnji događaj bit će u nedjelju, 19. veljače, tradicionalno u posljednju nedjelju prije Čiste srijede i Pepelnice, kada počinje korizma. Gradom će zavladati karnevalsko šarenilo i ludilo.

Već u jutarnjim satima kroz ljubuška sela će prema gradu krenuti kolona automobila, a u samome gradu sve kreće „pučno u podne“, kada se karnevalske skupine sastaju u centru grada, kod OŠ Marka Marulića. Povorka ulazi na Športski centar Ljubuški oko 13 h, gdje se u idućih sat i pol vremena odigrava zabavni i humoristični program. Ove godine u međunarodnoj povorci sudjeluju karnevalske skupine iz Makedonije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Među karnevalskim skupinama bit će i „Samba Mantock Grupa“ iz Novog Sada, koja će prvi put na ljubuške ulice donijeti brazilsku sambu i originalne kostime iz Rio de Janeira.

No, samba plesačice iz Srbije i Kolumbije bit će samo jedna od atrakcija ovogodišnjeg karnevala, jer zapjevat će i ukrajinski Thompson, formirat će se FIFA-ina KVAR-sob za suđenje, a posjetit će nas i McDonaldsov klaun koji nakon zatvaranja ove franšize u Bosni i Hercegovini, sada prodaje burgere i krumpiriće po dernecim.

Sve će završiti večernjim programom u selu Prologu, odakle sve i kreće. Tamo će se osuđeni krivac za sva nedjela u protekloj godini, Marko Karneval, zapaliti i otjerati sva zla u pepeo.

Nakon spaljivanja karnevala održat će se i tradicionalni bal pod maskama u šatoru, gdje će se najboljim maskama uručiti i vrijedne nagrade. Sve pohvale idu Karnevalskom društvu Prolog, koje nastavlja marljivo raditi, kako bi sačuvali dobro poznatu tradiciju ljubuškog kraja, koja je već odavno postala i jako prepoznatljiv ljubuški brend diljem svijeta.

Izvor:Večernji list

Hercegovka.net

Odgovori