Stradale hercegovačke trešnje, jagode i krumpir, cijene će rasti

Date:

Enormne količine padavina i nepovoljni period zahvatio je plodna hercegovačka polja u momentu kada su pojedine kulture bile u najzahtjevnijoj fazi. Poražavajući podaci stižu na dan kada je zvanično trebala početi prodajna sezona hercegovačke trešnje. Ako se spasi 10 posto roda, bit će uspjeh u godini koja je puno obećavala, kažu proizvođači. 

Naime, danas je održan drugi po redu “Dan mediteranskog voća”, na kojem su učesnici manifestacije, uprkos optimističnim prognozama proizvodnje, iznijeli nepovoljne rezultate. 

“Ogroman procenat nasada trešanja je stradao i proizvodnja je drastično smanjena. U nekim nasadima proizvodnja će biti oko 10 posto, a ima i područja  gdje je potpuno stradala”, rekao je Ahmed Džubur, profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru. 

Proglasiti elementarnu nepogodu

Ovom prilikom apelovao je na Vladu HNK da proglasi stanje elementarne nepogode kako bi se sanirale velike štete jer se, kako je kazao, trešnja u Hercegovini nema gdje ubrati.  

“Ukoliko se to ne desi, kao što se nije dešavalo prethodnih u slučajevima kasnih jesenjih mrazeva, onda će se svim ljudima koji se bave poljoprivredom, ovom voćarskom proizvodnjom, poslati poruka da Vlada i ministarstvo ne vode računa o objektivnim problemima koji se dešavaju”, rekao je profesor i uputio molbu da se akumulirana sredstva usmjere na poljoprivredu jer je to uslov prosperitetnog razvoja. 

Kvalitet plodova je uništen, a neki su potpuno ispucali i kao takvi su povoljni za pojavu truleži. Oni su praktično neupotrebljivi i za konzumiranje i za preradu. Na drugoj strani imamo agrotehničku mjeru uklanjanja monilioznih oštećenih plodova jer su izvor narednih zaraza, kako bi se napravio potencijal za narednu godinu. 

Doktor poljoprivrednih znanosti Eldin Brkan, savjetnik na terenu u okviru projekta istakao je kako su proizvođači kvalitetno uradili sve agrotehničke mjere, od zimske zaštite, gnojidbe i slično, međutim, u godini koja je puno obećavala, pojavile su se obilne padavine koje su uzrokovale trulež.

“Najviše su pogođene dvije kulture, trešnja i jagoda. U projektu trešnje najčešće su pogođene rane sorte. Mogli smo samo gledati kako plodovi propadaju. Slično je i s jagodama gdje je na otvorenom polju, bez zaštićenih prostora, došlo do masovnog propadanja ploda. Proizvođači su gotovo odustali od proizvodnje”, rekao je Brkan.

Pogođene su i povrćarske kulture, kod krompira imamo idealne uslove za biljne bolesti. Dolazi do truleži gomolja i stradanja lisne mase, a zaštita je skoro nemoguća jer se ne može ući atomizerima. 

Rast cijena

Predsjednik Klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine, Nedim Badžak naveo je kako se hercegovačka trešnja danas trebala naći na policama svih marketa u BiH, ali i Evropskoj uniji. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana palo je više od 400 litara kiše po metru kvadratnom. Prinos je, kaže, bio jako veliki, ali štete su još neprocjenjive.

“Cijene će na tržištu sigurno biti 50 posto veće. Mislim da će 8 do 10 maraka biti najmanja cijena trešnje jer će morati dolaziti iz uvoza, iz drugih zemalja“, naveo je Badžak.

Savjetnik u Njemačkom društvu za međunarodnu suradnju (GIZ) i savjetnik na projektu “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”, Slaviša Jovanović, istakao je kako poljoprivredni proizvođači trpe štete ne samo za vrijeme poplava, nego i nakon njih.

“Ova loša sezona će tek sada da izađe na vidjelo, kada se vrijeme poboljša”, zaključio je.

Izvor:Agroklub.ba

Hercegovka,net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...