Što kada se porežete? Prva pomoć iz kuhinje koja momentalno zaustavlja krvarenje

Prva pomoć iz kuhinjske ladice

I dok smo naučeni prvu pomoć potražiti u kupaoni među raznim antisepticima, važno je za znati kako se ona nalazi i u naših kuhinjskim ladicama. Začine najčešće gledamo kao dodatak hrani, rijetko kad zaista stanemo i pomislimo da li neki začin ima ljekovita svojstva. Zamislite scenarij u kojem se porežete s kuhinjskim nožem ili da se iznenadno ozlijedite. Prvi korak bi sigurno bio isprati ranu, nanošenje antiseptika i stavljanje flastera ili gaze preko rane dok krvarenje ne prestane.

Prva pomoć se nalazi i u vašoj kuhinjskoj ladici, aleva paprika. Aleva paprika je mnogima poznatija kao kajenska papričica i riječ je o jednom od najzdravijih prirodnih lijekova i začina koji se koristi širom svijeta! Što je navedena paprika ljuća, to su njena svojstva bolja. Ova prva pomoć iz kuhinje se koristi u narodnoj medicini kao lijek za ublažavanje upala i bolova, a posebno je korisna u regulaciji krvnog tlaka i zaustavljanju krvarenja na vanjskim i unutarnjim ranama.

Prva pomoć za krvarenje

Kako se zaustavlja krvarenje s Aleva paprikom? U slučaju da ste se ozlijedili i da rana krvari, dovoljno je samo staviti malenu količinu praha na ranu i pustiti da djeluje. Prva pomisao vam je sigurno kako peče pošto je riječ o ljutom začinu, no upravo suprotno! Malena količina navedene paprike neće peći na samoj rani, a krvarenje ćete zaustaviti u rekordnom roku! Osim što je najbolja prva pomoć iz kuhinje, aleva paprika također potiče brže zarastanje ožiljaka i minimalizira njihovu pojavu jednom kada se koža zatvori.

Ako imate neki oblik unutarnjih ranica, tada se preporučuje da u čašu vode razmutite žličicu aleva paprike i da ju popijete. Ova prva pomoć iz kuhinjske ladice ne samo da zaustavlja krvarenje, već ima i druge prednosti. Navedena papričica može pridonijeti gubitku viška kilograma, zaštititi naš organizam od prehlade, pomoći u borbi protiv dijabetesa, olakšati bolove i ublažiti artritis, ublažiti simptome psorijaze. Također je korisna za uklanjanje krvnih ugrušaka i sprječavanje njihovog nastanka, kao i liječenju čireva.

Prva pomoć iz našeg doma

Znamo kako je aleva paprika prva pomoć kod krvarenja, no što je s ostalim začinima, da li oni imaju svoju ulogu? Češnjak je zasigurno najstariji lijek koji ima brojna djelovanja. Poznat po svom specifičnom mirisu i okusu, riječ je o biljci koja ima najveću ljekovitost. Redovitom konzumacijom češnjaka možete poboljšati rad srca i krvnih žila, usput smanjujete kolesterol i smanjujete mogućnost nastanka krvnih ugrušaka. Njegova antibakterijska svojstva se bore protiv infekcija, upala i prehlada.

Uz aleva papriku, češnjak je svakako najbolja prva pomoć u našem domu. Važno je naglasiti i začine poput kurkume, đumbira i muškatnog oraščića. Svi navedeni začini imaju određena zdravstvena svojstva koja štite naš organizam i čine ga jačim. Prirodne metode liječenja opet postaju sve zastupljenije, a sve zahvaljujući dostupnosti i jednostavnim metodama liječenja. Danas ćete zapravo sresti i sve veći broj liječnika koji uz određenu terapiju preporučuju i prirodne metode liječenja kako bi pacijent što brže ozdravio.

Izvor:arz.hr

Odgovori