Što je kompjuterizirana tomografija

0

Kompjuterizirana tomografija (CT)

Kompjuterizirana tomografija (CT) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake i računalnu obradu podataka kako bi stvorila trodimenzionalnu sliku unutrašnjosti tijela. CT skeniranje je vrlo korisno u otkrivanju različitih stanja i bolesti, uključujući traume, tumore, krvne ugruške i upale. Tijekom CT skeniranja, pacijent leži na stolu koji se kreće kroz tunel s otvorima za rendgenske zrake. Kada se rendgenske zrake prolaze kroz tijelo pacijenta, senzori ih bilježe i šalju podatke na računalo. Računalo zatim obrađuje podatke i stvara 2D ili 3D slike unutrašnjosti tijela, koje se mogu pregledati na zaslonu ili ispisati. CT skeniranje je uobičajena dijagnostička metoda u medicini jer omogućava vrlo detaljan pregled unutrašnjosti tijela u kratkom vremenu. Međutim, kompjuterizirana tomografija koristi ionizirajuće zračenje, što može biti štetno ako se koristi prečesto. Stoga se obično koristi samo kada su druge dijagnostičke metode nedovoljne ili nepouzdane. Noviji CT uređaji su obično kompaktniji i brži od starijih modela, što znači da skeniranje traje manje vremena i ima manje zračenja. Neki CT uređaji također omogućuju 3D rekonstrukciju, što može biti korisno za planiranje operacije ili liječenja. Postoje i prijenosni CT uređaji koji se mogu koristiti u bolničkim sobama, jedinicama intenzivne njege i drugim mjestima gdje je teško prenijeti pacijenta u standardni CT uređaj. Ovi uređaji su manji i lakši od standardnih CT uređaja, što ih čini lakšim za kretanje i korištenje u različitim okruženjima.

Za što se koristi kompjuterizirana tomografija

Kompjuterizirana tomografija (CT) je vrlo korisna dijagnostička metoda za otkrivanje različitih stanja i bolesti. CT se najčešće koristi za otkrivanje tumora. CT skeniranje može otkriti tumore i druge abnormalnosti u unutrašnjosti tijela, kao što su krvni ugrušci i upale. U dijagnostici kardiovaskularnih bolesti: CT skeniranje srca može otkriti bolesti srca, uključujući suženje arterija, aneurizme i blokade. Kod trauma kompjuterizirana tomografija se često koristi za dijagnosticiranje ozljeda nakon nesreća, kao što su prijelomi kostiju i ozljede glave. Za dijagnostiku bolesti probavnog sustava, CT skeniranje se može koristiti za otkrivanje bolesti probavnog sustava, kao što su upala slijepog crijeva, divertikulitis i karcinomi. Kod praćenja napretka liječenja, CT skeniranje se može koristiti za praćenje napretka liječenja tumora i drugih bolesti kako bi se utvrdilo jesu li terapije učinkovite. Općenito, CT skeniranje je vrlo korisna metoda koja može pomoći u postavljanju dijagnoza i planiranju liječenja raznih medicinskih stanja. Međutim, kao i svaki drugi medicinski postupak, CT skeniranje ima određene rizike i ograničenja, pa se mora koristiti samo kada je to potrebno odnosno prema preporukama i uputama liječnika.

Za koga nije primjerena kompjuterizirana tomografija

Postoje neke osobe koje bi se trebale suzdržati od CT skeniranja ili koje bi trebale razmotriti alternativne metode dijagnostike. To uključuje trudnice jer CT skeniranje tijekom trudnoće može izložiti fetus zračenju, što može biti štetno za njegov razvoj. U nekim slučajevima, kao što je dijagnostika ozbiljnih stanja, kompjuterizirana tomografija se može provesti nakon pažljive procjene rizika i koristi. Djeca su osjetljivija na učinke zračenja od odraslih, pa se kompjuterizirana tomografija obično izbjegava ako postoji alternativna metoda dijagnostike. Kontrastno sredstvo se može koristiti tijekom CT skeniranja kako bi se bolje vidjela određena područja tijela. Međutim, neke osobe mogu biti preosjetljive na kontrastno sredstvo, što može dovesti do alergijskih reakcija. Kontrastno sredstvo koje se koristi tijekom CT skeniranja može biti teško za bubrege, stoga se ne preporučuje za osobe s bubrežnim problemima. CT skeneri mogu imati ograničenja u veličini pacijenta, pa se za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom mogu koristiti alternativne metode dijagnostike. U svakom slučaju, prije CT skeniranja potrebno je konzultirati se sa liječničkom strukom i provesti sve potrebne pretrage kako bi se procijenili rizici i koristi.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori