Što je klimakterij

Što je klimakterij i kada nastupa?

Klimakterij ili menopauza se mogu opisati kao završetak menstrualnog ciklusa kod svih žena. U pubertetu, dobivanje prve menstruacije označava početak biološke promjene u samom tijelu žene – ona postaje spremna za ulogu majke. Menopauza se također opisuje kao biološka promjena u tijelu žene i ona označava kraj reproduktivnog procesa. Navedene promjene se događaju kod svake žene, no simptomi mogu biti drugačiji, kao i vrijeme pojave. Simptomi koji nastaju pri završetku menstruacije mogu bitno utjecati na fizičko i psihičko zdravlje žena.

Mnogi misle kako je klimakterij isto što i menopauza, no važno je naglasiti kako nije. Menopauza je zadnja menstruacija i ona nastupi onda kada su jajnici iscrpljeni od proizvodnje jajnih stanica, točnije, dolazi do opadanja hormona koji su glavni za normalne menstruacije. Stadij koji se pojavljuje prije zadnje menstruacije je predmenopauza. Nakon zadnje mjesečnice nastupa postmenopauza. Klimakszaokružuje sve navedene prirodne faze. Važno je naglasiti kako simptomi u svakom od navedenih stadija jačaju

Klimakterij simptomi i trajanje simptoma

Kada se divljanje hormona unutar tijela smiri i kada nastupi pad estrogena, progestogena te ostalih hormona u menopauzi, tada će žene osjećati prve simptome. Simptomi koji nastaju mogu utjecati na um, tijelo te kožu žene. Mnoge žene se žale na loše spavanje, depresiju, probleme koji nastaju s pamćenjem, pad libida, bolove, valunge. Zašto klimakterij ovako djeluje na tijelo žene? Sami pad estrogena donosi poremećaj u tjelesnoj temperaturi, zavarat će hipotalamus žena i dolazi do slanja pogrešnih signala.

Valunzi su karakteristični po valu vrućine koji se odjednom pojavi i prisutan je jedno vrijeme. I dok navedeno zvuči normalno, moramo imati na umu da nije normalno kada nastane odjednom i bez ikakve fizičke aktivnosti. Ovi valovi vrućine kreču od vrata, šire se prema licu i pojavljuje se crvenilo. Klimakterij je drugačiji kod svake žene. Koliko dugo traju navedeni simptomi? Oko 4 godine. Kada menstruacija dođe kraju, najbolje je posjetiti ginekologa i zatražiti savjete kako si olakšati simptome koji mogu biti krajnje neugodni.

Klimakterij ublažavanje i prirodno liječenje

Klimakterij nažalost ne može nestati samo tako, no njegovi simptomi se mogu ublažiti i držati pod kontrolom. Mnogi ginekolozi će savjetovati svojim pacijenticama da promjene način i stil života. Uz navedeno, često se preporučuje sljedeće: Unašanje dovoljnih količina vode, boravak u prostorima koji su ugodni i smirujući, redovita fizička aktivnost, mentalne te društvene aktivnosti, smanjena konzumacija alkohola, bolja ishrana. Mnoge žene će isto tako koristiti i razne suplemente kako bi poboljšale unos potrebnih vitamina te minerala.

Važno je naglasiti kako se sve više žena također odlučuje na zamjensku terapiju hormona kako bi si maksimalno ublažile simptome koji nastupaju s menopauzom. Da li se klimakterij može liječiti prirodnim putem? Navedeno stanje ne možemo liječiti, već ublažiti. Poželjno je isprobati razne metode opuštanja, bavljenje jogom, blagim fizičkim aktivnostima. Uz sve navedeno, najbitnija stavka je otvoreno pričanje o simptomima i traženje savjeta. Nažalost većina žena tiho pati, što na kraju može ostaviti više negativnih posljedica na organizam.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori