Stigla dugoročna prognoza, stručnjaci za prosinac najavljuju jedan nepovoljan fenomen

Date:

Dok Europljani strahuju od računa za energente u zimskim mjesecima, meteorolozi predviđaju kako su nam velike šanse da nam ove zime slijedi val hladnoće, no očekuju kako će u prosjeku zima biti toplija nego inače, prenosi Dnevnik.hr.

“Izgledno je da će zima biti toplija nego inače”, rekao je Carlo Buontempo, direktor programa za praćenje klimatskih promjena Copernicus za AFP. Copernicus radi sezonske prognoze za Europski centar za vremenske prognoze (ECMWF), a sada su izradili dugoročnu prognozu za zimu pred nama, piše France24.

Buontempo je upozorio da i dalje postoje šanse da dođe do takozvane blokade strujanja koja u zimi donosi stabilno, ali izrazito hladno vrijeme.

“Činilo nam se da bi do tih događaja moglo doći u studenom, ali sada izgleda kao da će doći do znatnijeg prodora hladnoće u prosincu”, rekao je Buontempo i podsjetio da meteorolozi vrijeme prognoziraju, no ne mogu ga predvidjeti.

Očekuje se da će europska zima biti toplija zbog globalnog vremenskog fenomena La Nina, koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana.

Izvor:dnevnik.hr

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...