Splitski osnovci osuđeni su na krafne i slance, a mali Slovenci uživaju u ribi i juhi, biraju koji će kruh jesti i piju organska mlijeka. Analizirali smo dva menija i ostali paf

Preko granice je, izgleda, zdravije. Zavirili smo u meni “šolske malice”. Slovenski je to izraz za školski ručak. Ponuda spize u osnovnim školama u susjednoj nam Sloveniji nadasve je raznovrsna i zdrava, a svakoga školskoga dana na meniju se nađe nešto drugačije.

Recimo odmah na početku da su među prehrambenim namirnicama zastupljeni i proizvodi iz ekološke proizvodnje.

Piše:Antea Burazin

Tako će se na slovenskom meniju naći žitna kava s organskim mlijekom! Zdrava varijanta, kažu, za kavu, bez kofeina, glavni su joj sastojci raznorazne žitarice, ječam, pšenica i slično.

Imaju, zatim i puding od mliječne riže, kao i organsko mlijeko dobiveno od životinja koje se hrane sijenom. Kažu na web stranici Agrokluba, najprirodniji je to način proizvodnje mlijeka, dolazi od životinja iz održivih farmi koje ne konzumiraju fermentiranu hranu. Osim toga, naravno, tu je i “obično” mlijeko i čokoladno mlijeko.

Na jelovniku smo “ubrali” i razne vrste kruha. Primjerice, slovenski školarci mogu birati između raženog kruha, zobenog, polubijelog, crnog, integralnog, kajzerice te polucrne pogače. Po ko voli nek izvoli.

Uz krišku kruha nudi se i kriška sira, a onda i rastopljeni sir, kuhana šunka, obična šunka, kokošja pašteta, domaći čokoladni namaz, domaći namaz… Nastavljamo niz s kukuruznim pahuljicama, makovnjačom, voćnim tekućim jogurtom, a za zasladit se tu je čokoladni muffin i rolada od jabuke.

Zanimljivo je koliko vrsta čajeva imaju. Voćni čaj, potom čaj od divlje trešnje, jagode – vanilije, šipka, limuna, biljni čaj. I voće je na meniju – banana, jabuka, klementina, i pazite – suhe marelice.

Imaju nešto i nezdrave spize. Većinom su to peciva. Pletenica, burek, hrenovke, kroasan.

Za okrijepiti se serviraju im juhu s mesnim okruglicama, a u ponudi smo naišli i na ribu. Nije detaljno objašnjeno, doduše, o kakvom se ribljem jelu radi. Uz prilog sendviču ili pak ručku imaju i kisele krastavce, mnogima jedna od najdražih zimskih namirnica.

Vratimo se sada u realnost. Jelovnik u nekim splitskim osnovnim školama. Od prehrambenih namirnica prevladavaju upravo peciva. Kravata se servira uz jogurt, jastučić od sira, a kao dodatak neko voće, hrenovka u lisnatom tijestu, burek od sira, onda burek od jabuke, pa krafna od marelice, zatim kukuruzna miješana pletenica te slanac. Izostavili smo i školski sendvič koji je, pretpostavljamo, od običnog bijelog kruha s fetom salame i možda sira.

Izvor:Slobodna Dalmacija

Odgovori